latinica  ћирилица
08/04/2020 |  20:12 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

U karantinu na Plehanu smješteno 29 lica, uslovi dobri

Smještajni kapaciteti Terapijske zajednice "Izvor" na Plehanu, gdje je uspostavljen karantin za lica sa područja Dervente, dobri su zahvaljujući angažmanu i zalaganju opštinskog Štaba za vanredne situacije, rekao je rukovodilac karantina Dragoljub Kukić.
Terapijska zajednica "Izvor" na Plehanu - Foto: SRNA
Terapijska zajednica "Izvor" na PlehanuFoto: SRNA

Danas je organizovana posjeta za predstavnike medija lokaciji gdje se nalazi karantin na Plehanu u kojem je smješteno 29 osoba.

- Uslovi u dva objekta Terapijske zajednice "Izvor" na Plehanu, koji su određeni kao karantin, što se tiče higijene, ishrane i generalnog stanja, zaista su dobri. Pokušali smo da omogućimo korisnicima smještaja da tih neophodnih 14 dana provedu što je lakše moguće - rekao je Kukić.

On je istakao da su lica koja su u karantinu raspoređena u dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, gdje svaka soba ima odvojeno kupatilo.

- Zasad kapacitet ovog karantina nije popunjen s obzirom na to da imamo još 33 slobodna mjesta - naveo je Kukić.

Član uprave karantina na Plehanu Staniša Mikerević rekao je da su u ovaj objekat smješteni uglavnom ljudi koji su bili na privremenom radu u susjednim zemlja, odnosno u Sloveniji, Njemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori.

- U karantinu trenutno boravi 29 osoba, 26 muškaraca i tri žene. Tri osobe koje su ranije bile u karantinu su poslate u kućnu izolaciju na osnovu nalaza i preporuka nadležnih ljekara - naveo je Mikerević.

Lica koja se nalaze u karantinu nemaju fizički kontakt sa članovima porodice, ali sve stvari koje su im potrebne, porodica im može donijeti.

- Članovi porodice bilo kojeg korisnika mogu svako jutro da donesu što je korisniku smještaja potrebno od sredstava za ličnu higijenu i ostalo, a mi to preuzimamo i lično uručujemo korisnicima tako da oni nemaju direktan kontakt - naveo je Mikerević.

On je napomenuo da se striktno prate uputstva Republičkog štaba za vanredne situacije o načinu organizacije života u karantinu.

- Zasad nije bilo problema među korisnicima, a ni između korisnika smještaja i članova uprave karantina i nadam se da će tako i ostati - dodao je Mikerević.

Mjesto karantina obezbjeđuju i pripadnici Policijske stanice Derventa.