latinica  ћирилица
09/04/2020 |  10:06 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Dan kada je stvorena najkrvavija država u istoriji Balkana

Fašistička Nezavisna Država Hrvatska , na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, koja je bila ratni saveznik nacističkog vođe Adolfa Hitlera, formirana je 10. aprila 1941. godine.
Јasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum) -
Јasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)

Na radiju je pročitan poziv narodu dotadašnjeg potpredsjednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori njemačkoj vojsci i podrži ustaše, koje su odmah počele teror nad Srbima, Јevrejima i Romima.

Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba. Pravoslavni Srbi su, sa blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u NDH, prisilno prekštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Јevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Samo u Јasenovcu usmrćeno je više stotina hiljada ljudi. Ta najveća "fabrika" smrti u Drugom svjetskom ratu na Balkanu bila je "otvorena" od ljeta 1941. do kraja aprila 1945.

U njoj su ljudi ubijani na najmonstruoznije načine, a užasi su bili takve prirode da su izazivali negodovanje i kod tadašnjih mentora NDH - njemačkih nacista.

Ova fašistička država osnovana je na dijelu okupirane Kraljevine Јugoslavije i ostala je zabilježena u istoriji ostala po zvjerstvima i genocidu nad Srbima, Јevrejima, Romima, kao i protivnicma ustaškog režima drugih nacionalnosti.

Cilj NDH bila je namjera da se "očisti" od Srba "ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine".

Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je najpoznatiji bio Logor u Јasenovcu.

Vlasti NDH otvarale su i logore za djecu, mahom srpske siročiće sa Kozare, kojima su ustaše i nacisti prethodno ubili roditelje ili ih poslali u koncentracione logore.

Po ugledu na njemačke naciste koji su za glavne protivnik proglasili Јevreje i krenuli da ih unište, vlasti NDH su okrivile Srbe za sve svoje istorijske probleme i počele da ih istrebljuju i protjeruju.

Iz istorijskih spisa je poznato da je Ante Pavelić pred Hitlerom 7. juna 1941. godine, kada ga je posjetio u Njemačkoj, izjavio da traži načina kako da NDH ostane "samo Hrvatska" i kako da je "očisti" od "nehrvatskog elementa".

Njegov saradnik, doglavnik Mile Budak poručivao je će "dio Srba protjerati, drugi dio će pokatoličiti, a treći dio fizički istrijebiti". Mila Budak i danas ima ulice u nekim hrvatskim gradovima.

Ustaše nisu uspjele u svom naumu i Srbi su nakon rata bili konstututivni dio tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske.

Međutim, po dolasku na vlast HDZ-a i Franje Tuđmana, devedesetih godina prošlog vijeka, Srbi su prvo izbačeni iz ustava kao konstitutivni element, a onda u velikom broju protjerani, tako da ih je danas u Hrvatskoj tek nekoliko procenata.