latinica  ћирилица
09/04/2020 |  11:48 ⇒ 11:50 | Autor: B92

Superprenosilac otkriven u Čikagu? Otišao na sahranu i pokrenuo lanac zaraze

Krajem februara, kad su SAD još vjerovale da su onemogućile prodor virusa korona, stanovnik Čikaga otišao je na sahranu kako bi izrazio saučešće prijateljima.

Tri dana kasnije bio je na proslavi rođendana s vlastitom porodicom i rođacima.

Muškarac, koji nije bio svjestan da je obolio od Kovida-19, pokrenuo je lanac prenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, a tri su umrle, objavio je u sijredu američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC), a prenosi Indeks.

U američkoj saveznoj državi Ilinois, u kojoj je Čikago najveći grad, tek su 21. marta uvedene mjere ograničenja kao i u mnogim drugim dijelovima SAD.

Ovaj slučaj je primjer koliko je presudno pridržavanje preporuka o socijalnom distanciranju i zabranama kretanja, ističe CDC, jer je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako veliki broj ljudi.

Na početku smrtonosnog lanca svi naizgled zdravi

Sve je počelo kad je primarni kliconoša veče prije sahrane bio na večeri s dvoje prijatelja na kojoj se jelo iz zajedničkih porcija naručenih "za van".

Tokom večere koja je trajala oko tri sata, i sahrane koja je trajala oko dva sata i na kojoj su ljudi od kuće donijeli vlastita jela primarni je kliconoša, po vlastitim riječima, izražavajući saučešće zagrlio četiri osobe među kojima i dvije s kojima se veče prije našao na večeri.

U sljedećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome Kovida-19, među kojima i jedna koja je hospitalizovana i preminula je mjesec kasnije.

Druge dvije nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Oboljelog, prije nego što je preminuo, na odjeljenju intenzivnog liječenja posjetio je član porodice i koji je na sahrani bio u kontaktu s primarnim kliconošom.

Kod tog se posjetioca, koji nije nosio zaštitnu masku u bolnici, kasnije razvio kašalj i temperatura, ali se oporavio.

Lančana reakcija

Tri dana nakon sahrane primarni je kliconoša otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove porodice i tokom sljedeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim zvanicama.

Kod njih sedam su se u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili simptomi Kovida-19. Dvoje, koji su završili u bolnici zbog težine bolesti, umrli su.

Dvije osobe koje su brinule za jednog od dvoje preminulih takođe su razvile simptome koronavirusa. Radilo se o članu porodice i profesionalnom njegovatelju.

Јedan od članova porodice primarnog kliconoše vjerovatno je zarazio još jednog rođaka koji nije bio na rođendanskoj proslavi.

Troje zvanica s rođendana koji su imali simptome otišli su šest dana nakon pojave simptoma u crkvu gdje su vjerovatno zarazili jednog zdravstvenog radnika koji je tada takođe bio u crkvi.

Taj je zdravstveni radnike sjedio blizu njih i razgovarao s njima oko 90 minuta.