X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/04/2020 |  12:05 ⇒ 12:20 | Izvor: SRNA

Elektrokrajina: Vukanovićeve neistine i insinuacije demantuju činjenice

Nakon niza neistina, netačnosti i insinuacija koje je narodni poslanik Nebojša Vukanović iznio na račun Elektrokrajine Banjaluka, iz ovog preduzeća su naglasili da činjenice demantuju navode dotičnog poslanika.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

U saopštenju iz preduzeća Elektrokrajina naglašavaju da kao društveno odgovorna firma koja živi sa narodom Republike Srpske i uz narod Republike Srpske, moraju naglasiti da su od pojave virusa korona obustavljene sve javne nabavke osim urgentnih koje su neophodne za rad sistema.

- Firme koje Vukanović pominje nemaju ugovore sa Elektrokrajinom, koja radi transparentno i sve je to lako provjeriti, što autor nebuloznog teksta nikada nije ni pokušao - ističe se u demantiju iz ovog preduzeća.

U saopštenju se navodi da je "Vukanović zaboravio da i u Elektrokrajini rade ljudi, građani Republike Srpske, koji nisu imuni na virus korona, ali koji su solidarni sa svojim sugrađanima.

- U našem preduzeću trenutno je sedam zaraženih radnika, dok je veliki broj u izolaciji, ali iako je naplata pala za 40 odsto, svi do jednog pokazuju solidarnost sa kolegama i sugrađanima iz privatnog sektora. Slabije očitavanje, očigledna kriza građana iz privatnog sektora, nije pokolebala naše preduzeće u solidarnosti sa građanima - poručuju iz Elektrokrajine.

U demantiju se naglašava da je potpuna neistina da se plate smanjuju, jer odluka Uprave je da će sve plate, i pored pada naplate, biti isplaćene u zakonski određenim okvirima, što znači cijena rada plus minuli rad, naknada za prevoz i topli obrok u danima koje provode na radnim mjestima.

- Odluka o podijeljenim poslovima i smnjanje radnog vremena na šest radnih sati, neće uticati na plate i plate će biti isplaćene u punom iznosu osmočasovnog radnog vremena - ističu iz ovog preduzeća.

Odluka Uprave, u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, o smanjenju plate radi solidarnosti u vrijeme epidemije virusa korona, odnosi se na rukovodioce, tako da će članovi Uprave Elektrokrajine primati 20 odsto umanjene plate, dok će rukovodioci radnih jedinica imati umanjenje od 10 odsto.

- Za sve ostale radnike odluka o odricanju od dijela primanja zasniva se na dobrovoljnoj osnovi. Radnici sa primanjima više od 1.000 KM upitani su da se odreknu 100 KM na platu, dok su oni sa primanjima ispod 1.000 KM upitani za odricanje u iznosu od 50 KM. Sve je isključivo na dobrovoljnoj osnovi i niko, podvlačimo, niko neće osjetiti nikakve sankcije ukoliko to ne učine - naglasili su iz Elektrokrajine u demantiju povodom Vukanovićevih navoda o navodnim "rezovima i štednji na radnicima u ovom preduzeću".