latinica  ћирилица
09/04/2020 |  12:09 | Autor: SRNA

Runić: Potencijal za razvoj stočarske proizvodnje

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić apeluje da federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da povede računa o opštini Drvar, ističući da se na području te opštine može razvijati stočarstvo.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

- Opština Drvar razmatra mjere uvođenja poljoprivrednih podsticaja, moramo da uskladimo naše podsticaje sa onima koje raspisuju Livanjski kanton i Vlada Federacije BiH, a tu ćemo naići na niz problema sa ciljem da eliminišemo dupliranje određenih korisnika -  istakla je Runićeva.

Ona je navela da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH preusmjerilo 9.500.000 KM za poljoprivredne podsticaje, predviđene za proljećnu i jesenju sjetvu, te pokretanje proizvodnje putem mjera uređenja zemljišta, odnosno stavaranja poljoprivrednog zemljišta.

- Za realizaciju proljećne sjetve planira se 5.000.000 KM, a nas zanima za koji iznos i kada će biti raspisan poziv za pokretanje proizvodnje i za mjere zemljišne politike, s obzirom na to da bi opština Drvar u ovom dijelu mogla imati određen broj korisnika kao područje sa potencijalima stočarstva - dodala je Runićeva.

Ona je napomenula da Vlada FBiH i resorno ministarstvo moraju obratiti pažnju na razvoj stočarstva na području opštine Drvar.

- Apelujem da federalno Ministarstvo poljoprivrede sredstva namijenjena ovim pozivima razvnomjerno rasporedi kako bi bile zadovoljene potrebe lokalnih zajednica - dodala je Runićeva.

Ona je naglasila da nema pozitivno iskustvo sa federalnim ministarstvom poljoprivrede.

- Opština Drvar sa opštinom Bosansko Grahovo upućuje zajednički poziv federalnom Ministarstvu poljoprivrede sa inicijativom da se iznos od 9.500.000 KM ravnomjerno raspodijeli. Mi se plašimo da ćemo i ovog puta ostati bez pomoći - istakla je Runićeva.

Ona je rekla da je opština Drvar čeka saglasnost resornog ministarstva Livanjskog kantona za program upravljanja poljoprivrednog zemljištem, koje je u vlasništvu opštine od 2017. godine.

Prema njenim riječima, to čekanje otežava rad opštine Drvar.