X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:08 | Izvor: SRNA

Kosmet: Dva novozaražena u srpskim sredinama

U srpskim sredinama na sjeveru Kosova i Metohije u protekla 24 časa zabilježena su dva nova slučaja obolijevanja od virusa korona i ukupna broj zaraženih sada je 38, uz jedan smrtni slučaj, rekao je danas epidemiolog Aleksandar Antonijević.
Virus korona (Foto: Profimedia) -
Virus korona (Foto: Profimedia)

- Od jučerašnjih uzoraka poslatih na analizu na Institut za veterinu u Kraljevu, dva su pozitivna, jedan iz Zubinog Potoka i jedan iz Leposavića - rekao je Antonijević.

U Kosovskoj Mitrovici, sjeverno od rijeke Ibar, zaraženo je 20 lica, Zvečanu 10, Leposaviću četiri i jedan smrtni slučaj, Zubinom Potoku dva i jedan slučaj u selu Dobrotin kod Lipljana.

Antonijević je naveo da se oboljeli nalaze na liječenju u bolnici u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Kliničkom centru Srbije u Beogradu i Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici.

- Danas je uzorkovano još 38 briseva - rekao je Antonijević i najavio da će ubrzo biti obezbijeđeni uslovi da se dnevno uzorkuje od 50 do 60 slučajeva.

Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, koji pokriva cijelu teritoriju Kosova i Metohije, do danas je u Beograd na Institut "Torlak" i na Institut za veterinu u Kraljevu poslao 266 uzoraka uzetih od lica koja su imala simptome.

Predsjednik Kriznog štaba Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić naveo je da je jutros bolnici u Kosovskoj Mitrovici stiglo pojačanje.

- U bolnici su angažovani profesori Medicinskog fakulteta Priština sa izmještenim sjedištem u Kosovsku Mitrovicu, koji su do sada bili angažovani u bolnici u Gračanici - rekao je je Spirić.

On je ponovo apelovao da sugrađani poštuju socijalne mjere zaštite i da slušaju savjete ljekara jer se samo tako mogu izbjeći veće posljedice epidemije virusa korona.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ministar zdravlja u tehničkoj Vladi Arben Vitia ponovio da je u stalnoj komunikaciji sa gradonačelnikom Severne /Kosovske/ Mitrovice Goranom Rakićem.

- Sve odluke koje se odnose na sprečavanje širenja epidemije virusa korona koje uključuju i zabranu kretanja, biće donošene isključivo poštujući prethodne Rakićeve odluke i ono što on procijeni da je u najboljem interesu za grad kojim rukovodi - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja samoproglašenog Kosova.