latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:27 | Autor: SRNA

Zabranjen uvoz nedovoljno kvalitetnog sjemena ječma

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke sjemena ječma od 24.000 kilograma porijeklom iz Hrvatske, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

U saopštenju se navodi da je prilikom redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta, te da je na osnovu Izvještaja o ispitivanju Poljoprivrednog instituta Republike Srpske utvrđeno da je klijavosti bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena.

- Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu, a kojom je potvrđen prvi nalaz, te je uvozniku Rješenjem zabranjen uvoz pošiljke sjemena i naloženo vraćanje pošiljaocu - navodi se u saopštenju Inspektorata.

S obzirom na početak sjetvene sezone i aktuelnu situaciju izazvanu epidemijom virusa korona, republička Fitosanitarna inspekcija vrši pojačanu kontrolu poljoprivrednog repromaterijala prilikom uvoza i u prometu, sa akcentom na kvalitet i zdravlje bilja.

U saopštenju se navodi da je za tri mjeseca ove godine inspekcija prilikom uvoza uzela 259 uzoraka sjemena, sadnog materijala i đubriva za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama.

- Fitosanitarna inspekcija je spremna da i dalje radi punim kapacitetom kako bismo obuhvatili što više mjera kojima ćemo olakšati poljoprivrednim proizvođačima situaciju izazvanu ovom pandemijom - navodi se u saopštenju Inspektorata.

Iz Inspektorata Republike Srpske naglašavaju da će domaća poljoprivredna proizvodnja u ovoj godini imati poseban značaj za domaće tržište i domaću prerađivačku industriju, te da nadležne institucije ulažu sve raspoložive resurse i kapacitete, u cilju postizanja što kvalitetnijih prinosa.

Iz Inspektorata apeluju na poljoprivredne proizvođače da poljoprivredni repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, kod subjekata koji prometuju proizvode provjerenog kvaliteta, uredno deklarisane i označene.