X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/04/2020 |  14:24 ⇒ 14:47 | Izvor: SRNA

FBiH: Naređeno smanjenje marži na naftu, što znači i smanjenje cijene

Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku da je maksimalna marža za maloprodaju naftnih derivata 0,25 KM po litru.
Fadil Novalić -
Fadil Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je na konferenciji za novinare da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, što znači smanjenje cijena nafte u FBiH.

- U proteklom periodu dogodio se radikalan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, a cijene su na brojnim pumpama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorisali svjetsko tržište. Dio benzinskih pumpi prijavljivao je čak veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 KM po litru - rekao je on.

Novalić je naglasio da je ovom odlukom faktički naređeno smanjenje cijena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svjetskom tržištu.

On je istakao da je Vlada danas propisala i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM, što će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što "izgube" na maloprodaji.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se na neki drugi način izbjegne efekat neposredne kontrole, Vlada je zadužila federalno Ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cijena, o kome će promptno odlučivati na Vladi.

Novalić dodaje da je Vlada za sprovođenje nadzora odluka o smanjenju cijena nafte zadužila federalnu, kantonalnu, gradske i opštinske inspekcije.