latinica  ћирилица
09/04/2020 |  14:39 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Vidović: Donesena uredba sa objedinjenim odlukama (VIDEO)

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Vlada Srpske danas donijela uredbu kojom su objedinjene ranije donesene odluke, poput odgađanja podnošenja poreskih prijava po osnovu završnog računa, te odgađanje rokova za plaćanje određenih poreskih obaveza.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Vidovićeva je rekla da je rok za podnošenje poreskih prijava za obaveze koje su poreski obveznici imali po završnom računu bio 31. mart, ali da se ovaj rok odgađa do kraja aprila.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, ona je dodala da se odgađaju rokovi za plaćanje određenih poreskih obaveza, poput poreza na dobit čiji je rok bio 31. mart, a odgađa se do 30. juna.

Vidovićeva je navela da oni koji ne budu mogli da ispoštuju i ovaj rok mogu da se obrate Poreskoj upravi Republike Srpske i da u ratama plaćaju ove obaveze do kraja godine.

Ona je dodala da je, osim poreza na dobit, riječ i o naknadama za šume, protivpožarnim naknadama, te određenim republičkim i lokalnim taksama.

- S obzirom na to da su ovi rokovi zakonska kategorija, da bi bili na snazi i validni mora predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović da potpiše ovu uredbu, a nakon toga će sve to biti verifikovano na Narodnoj skupštini - napomenula je Vidovićeva.

Kada je riječ o porezu na nepokretnosti, prva rata koja dospijeva 30. juna, odgađa se na rok od 30. septembra, a druga rata sa 30. septembra se odgađa na 31. decembar.

 

- Paušalni godišnji porez za male privrednike, preduzetnike, koji su veoma pogođeni ovim prestankom rada, iznosio je 600 KM, a ove godine će iznositi 240 KM - rekla je Vidovićeva.

Govoreći o poreskim obveznicima koji imaju rješenje o reprogramu poreskih obaveza koje plaćaju u ratama, ona je rekla da je uveden moratorijum na plaćanje rata do 30. juna.

- To znači da će se to rješenje koje su dobili od Poreske uprave ili Ministarstva finansija produžiti još za tri mjeseca u narednom periodu. Neće biti obračuna nikakvih dodatnih zateznih kamata - istakla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da samostalni privrednici ili pravna lica koja nisu radila u drugoj polovini marta na osnovu odluka Republičkog štaba za vanredne situacije ili lokalnih štabova treba da podnesu poreske prijave i da plate neto platu radnicima, dok će doprinosi biti plaćeni iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

- U toku aprila ćemo znati ko je podnio poresku prijavu i koliki je dio koji mora da plati Fond solidarnosti. Odlučili smo da u aprilu, povremeno iz Poreske uprave preuzmemo stanje prijava i za poreske obveznike koji su podnijeli prijavu i dali izjavu da su isplatili neto platu, Fond isplati doprinose - rekla je Vidovićeva.

Ona očekuje da sljedeće sedmice Fond solidarnosti isplati doprinose za one koji podnijeli prijave i isplatili plate, dok će krajem mjeseca biti isplaćeni ukupni doprinosi za sve.

Prema njenim riječima, uredbom je regulisano i stanje i obaveze za april, odnosno da će iz Fonda solidarnosti biti isplaćene minimalne plate, porezi i doprinosi za privrednike koji i dalje ne rade po odlukama štabova.

- Isplatićemo minimalne plate, poreze i doprinose na plate i za sve one koji su prestali sa radom zbog otežanih uslova - rekla je Vidovićeva.

Ona očekuje da će privrednici i preduzetnici u ovakvoj situaciji, kada se spašavaju životi građana, izbjegavati mogućnosti zloupotreba i da isplate budu pravedne.

Da bi to bilo korektno urađeno, dodala je Vidovićeva, Poreska uprava i nadležna ministarstva imaju obavezu da naprave spiskove onih koji nisu radili ili su prestali da rade zbog otežanih uslova.

- Zaista ćemo se truditi i nadamo se da u ovoj situaciji neće biti velikog kršenja ove uredbe i da ćemo na najbolji i najpravedniji način izvršiti ovu raspodjelu - rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je Vlada Srpske donijela i uredbu sa zakonskom snagom koja se odnosi na priređivače igara na sreću, a koji će, jer ne rade, biti oslobođeni mjesečnog paušala po svakom aparatu koji posjeduju.