latinica  ћирилица
09/04/2020 |  15:20 ⇒ 15:45 | Autor: banjaluka.net

Privrednici poručuju: Ukinite obavezno plaćanje članarina Privrednoj komori

Smanjenje nameta privredi od ključnog je značaja za sva preduzeća u Republici Srpskoj, a jedan od njih bi trebao biti i ukidanje obavezne članarine prema Privrednoj komori Republike Srpske.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

Članarina bi trebala biti na bazi dobrovoljnosti i privrednici su očekivali da rukovodstvo Privredne komore Republike Srpske, u sklopu mjera koje predlažu institucijama, predlože da i oni solidarno snose teret krize, te da se odreknu članarine.

Goran Ćorić, vlasnik kompanije Metromedija iz Banjaluke, smatra da je postojeće članarine potrebno mijenjati, a da trenutno stanje samo doprinosi brzini kojom se ovaj problem treba riješiti.

- Članarina u Privrednoj komori je postavljena na pogrešan i prije svega nepravedan način, jer procenat od prihoda ne mora da znači da je to procenat od dobiti. Drugi dio problema jeste koliko Privredna komora učestvuje u samom stvaranju ambijenta ili bilo čega što bi doprinijelo prihodu, odnosno dobiti određenoj kompaniji. Članarina svakako treba da postoji, ali treba da bude postavljena na pravedniji i prirodniji način, s tim da ne bi trebalo da opterećuje privredu. Ovakva kakva jeste u svakom slučaju utiče i pored samog ekonomskog djela, stvara određenu vrstu averzije. Imamo određeni psihološki momenat, gdje ljudi koji se bave privredom imaju problem sa tim i osjećaju da to nije prirodno davanje i ulaganje u nešto što će donijeti korist. Generalno, treba se raditi na tome, a u ovakvim trenucima svakako - kaže Ćorić.

Sličnog mišljenja su i vlasnici "Zvornik puteva" iz Zvornika i kompanije "Knežević entering" iz Banjaluke.

- U svakom slučaju, svaki pfening je bitan za privrednika. Tako nešto bi apsolutno pomoglo privrednicima - kaže Savo Erić iz "Zvornik puteva".

- Članarina u Privrednoj komori je trenutno namet. Članstvo u principu treba da bude na dobrovoljnoj bazi, a ne na zakonskoj osnovi. Da bi doprinijelo situaciji, u rad Privredne komore trebalo bi da se uključe samo oni privrednici kojima je do toga stalo. Što se tiče krize i članarine, članarina je mala da bi to nešto spektakularno nekom pomoglo, ali generalno način funkcionisanja Privredne komore je upitan. U ovakvim situacijama svaka pomoć privrednicima je dobodošla i bio bi red da se tako nešto učini - rekao je za portal banjaluka.net Marko Knežević, vlasnik kompanije "Knežević entering".

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske nije želio da komentariše ovo pitanje rekavši da se za sva pitanja obratimo portparolu Vladimiru Blagojeviću.

- Privredna komora je samofinansirajuća institucija, koja između ostalog u značajnom dijelu zavisi direktno od članarina privrednih društava. Mi razumijemo u kakvoj se situaciji trenutno nalazimo i naravno da je teško očekivati da u ovom momentu privredna društva plate članarinu. S obzirom na niz aktivnosti i napore koje mi pokrećemo u cilju zastupanja interesa privrede mi moramo da nađemo osnovna sredstva za rad i funkcionisanje - poručio je Blagojević.

Na ovakve zahtjeve, Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore Banja Luka, odgovara da su u trenutnoj situaciji bilo kakve izmjene ili ukidanje članarina nemoguće, zbog nemogućnosti da se održi sastanak ograna kojoj je takva procedura u nadležnosti.

-Pitanje članarine je u nadležnosti skupštine Privredne komore, koja broji oko 70 članova. Da bismo odlučivali o članarinama moramo sazvati skupštinu Privredne komore, a to su privrednici iz svih krajeve Republike Srpske, a u ovom momentu je to nemoguće. Trenutno ne vršimo nikakav pritisak, ne preduzimamo ništa po tom pitanju, već razumijemo probleme privrednika ii nastojimo im pomoći - ističe Račić.