X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/04/2020 |  18:44 ⇒ 18:44 | Izvor: SRNA

Zemlje regiona da se pridruže zajedničkoj nabavci medicinske opreme

Ministri inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana uputili su zajedničku inicijativu, koja je danas poslata u Brisel, da se zemlje regiona izuzmu od odluke Evropske komisije o obavezi prethodne autorizacije izvoza zaštitne i medicinske opreme koja je donesena 14. marta, te da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Pismo inicijative je u ime BiH potpisala ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, a upućeno je na tri briselske adrese – evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju i evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju.

Ovom zajedničkom inicijativom želi se podstaći Evropska komisija da donese odluku o izuzeću zemalja regiona od zahtjeva za izvoznom autorizacijom, na isti način kao što je izuzeto osam evropskih zemalja koje nisu članice EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ovaj zahtjev je obrazložen činjenicom da je riječ o populaciji od oko 17 miliona ljudi koja ne može ugroziti tržište ovom opremom u EU, a time bi se poslala i snažna poruka zapadnom Balkanu da je dio Evrope.

Argumenti navedeni u pismu inicijative pozitivno su primljeni u Briselu i tri povjerenika će već naredne sedmice i formalno odgovoriti ministrima inostranih poslova zapadnog Balkana.

U međuvremenu dato je do znanja da postoji raspoloženje da se ova inicijativa prihvati, uz napomenu da se i od zemalja regiona očekuje da ukinu eventualne slične zabrane izvoza u EU.