latinica  ћирилица
09/04/2020 |  18:49 | Autor: SRNA

Novalić: Ako HDZ ne potpiše, BiH će ostati bez sredstava MMF-a

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da, ukoliko HDZ BiH ne potpiše pismo namjere, BiH neće dobiti 330 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda.
Fadil Novalić -
Fadil Novalić

Osvrćući se na nepostizanje dogovora o raspodjeli sredstava MMF-a i zahtjev lidera HDZ-a BiH da u raspodjelu sredstava budu uključeni i kantoni, Novalić je naglasio da pravila oko raspodjele sredstava MMF-a postoje 22 godine i da se nikada nisu mijenjala.

- Uopšte ne vidim razloga da ih sada mijenjamo. Nakon 22 godine mi bi sada uveli prvi put i kantone i umjesto sedam potpisa na Pismo namjere imali bi 17 potpisa, i to bi bio vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip - rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je kao premijer FBiH potpisao Pismo namjere i da je to usvojeno.

- Na HDZ-u BiH je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne bude potpisa nećemo dobiti tih 330 miliona evra - rekao je Novalić.

Novalić je naveo da će se rebalans budžeta FBiH naći na sjednici Vlade naredne sedmice.

- Rebalans budžeta se nije našao na današnjoj sjednici jer je riječ o obimnom poslu za koji treba puno vremena i rada stručnih ljudi i usaglašavanja 16 ministarstava. Naći će se u utorak, 14. aprila, a najdalje u srijedu, 15. aprila - rekao je Novalić.

Novalić je dodao da se nada da će naredne sedmice zasjedati i federalni parlament i to oba doma i da bi na tim sjednicama trebali da se nađu "stabilizacioni zakon" i rebalans budžeta.

On je najavio da će rebalansom budžeta biti smanjene federalne plate, te dodao da nema govora o smanjenju penzija, ali ni o povećanju davanja, jer se ne može pretpostaviti u kom pravcu će se kriza kretati.

Novalić je potvrdio da je bez posla ostalo oko 15.000 radnika u FBiH ali da se broj mijenja svaki dan.