latinica  ћирилица
09/04/2020 |  22:10 | Autor: SRNA

Linta: Za većinu Hrvata su ustaški zločinci - borci za slobodu

Brojne činjenice pokazuju da većina Hrvata smatra pravom hrvatskom državom genocidnu Nezavisnu Državu Hrvatsku /NDH/, koja je osnovana 10. aprila prije 79 godina, a ustaške zločince borcima za hrvatsku slobodu, ukazuje predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- To potvrđuje i istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatske nevladine organizacije GONG iz 2015. godine, prema kojem čak 71 posto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, u današnjoj Hrvatskoj sve bitne institucije kao što su katolička crkva, političke stranke desne orijentacije, Hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, Hrvatska radio-televizija, Fudbalski savez Hrvatske, niz udruženja hrvatskih veterana i mnogi drugi rade u većoj ili manjoj mjeri na rehabilitaciji genocidne NDH i ustaškog pokreta.

Podsjetivši da je hrvatski narod 10. aprila 1941. godine masovno i sa velikim oduševljenjem pozdravio njemačke vojnike koji su ušli u Zagreb, smatrajući ih oslobodiocima i prijateljima, Linta je naglasio da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću i nije priznala počinjeni genocid nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata.

On je podsjetio da su u genocidnoj tvorevini NDH vladali rasni zakoni i masovno i na najsvirepije načine ubijani Srbi, Јevreji i Romi, dok je jedan od simbola te države bila najveća fabrika smrti na Balkanu zloglasni logor Јasenovac.

- Međutim, ne smije se NDH svesti samo na Јasenovac jer je postojalo još mnogo logora smrti kao što su Јadovno-Gospić-Pag, Јastrebarsko, Lepoglava, Stara Gradiška, Đakovo, Sisak i drugi. Važno je naglasiti da postoje saznanja da je na području NDH bilo više od 1.000 stratišta gdje su ubijani Srbi od kojih mnoga, nakon rata, nisu obilježena - napomenuo je Linta.