latinica  ћирилица
10/04/2020 |  11:37 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Trebinje: Prvi potvrđen slučaj zaraze virusom korona

Prvi potvrđen slučaj zaraze novim virusom korona u Trebinju je stariji muškarac iz ovog grada koji je hospitalizovan i testiran na izolacionom odjeljenju trebinjske Bolnice, a prethodno je boravio na jednoj od klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, rekla je danas epidemiolog iz Doma zdravlja Trebinje Јelena Durić.

- Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Trebinje, Bolnica Trebinje i sve druge službe Doma zdravlja već su preduzeli sve protivepidemijske mjere, istražuju se kontakti oboljelog - rekla je Durićeva na konferenciji za novinare i dodala da će više informacija o kontaktima biti poznato naknadno.

Direktor Opšte Bolnice Trebinje Ljubica Miljanović rekla je da je pacijent u stabilnom opštem stanju, kao i da ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća i ranije se liječio na plućnom odjeljenju trebinjske Bolnice, a ima i druge komorbiditete.

- Na izolaciono odjeljenje naše bolnice 7. aprila je primljen stariji muškarac sa respiratornim simptomima, dijagnostički obrađen, uzeti su testovi, poslati na analizu, pacijent se nalazi kod nas na hospitalizaciji - rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da je trebinjska Bolnica spremna da prihvati pacijente, prema preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo.

Miljanovićeva je navela da će studentski dom biti otvoren za pacijente sa lakšim oblicima bolesti i pozvala stanovništvo da se smanje socijalni kontakti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da nema mjesta panici.

Ćurić je rekao da će svi kontakti zaraženog biti u kućnoj izolaciji i testirani, a nakon dobijanja rezultata, ostaće u kućnoj izolaciji ili biti prebačeni u karantin u Studentski centar.

On je rekao da je Gradski štab donio odluku da od danas građani Trebinja ne mogu da napuštaju mjesto prebivališta, izuzev onih koji imaju dozvole.

- Nadamo se da će ovakvih slučajeva biti što manje ili nikako u narednom periodu i u Trebinju i u cijeloj regiji - rekao je Ćurić.