latinica  ћирилица
10/04/2020 |  11:46 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Histopatološki nalaz Ratka Mladića pokazuje da tumor nije kancerogen

Histopatološki nalaz generala Ratka Mladića, kojem je u Hagu prije dvije sedmice izvršena operacija benignog tumora debelog crijeva, pokazuje da nije kancerogen, a njegovo zdravstveno stanje polako ide na bolje.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

- Dobili smo samo usmeno informaciju da nije kancerogeno. Ali, nemamo to još ni u kakvom dokumentu, kao što nismo dobili ni njegovu otpusnu listu iz bolnice - rekao je generalov sin Darko Mladić za SRNU.

On je dodao da je iz Haga rečeno da sva administracija ide sporije zbog situacije sa virusom korona.

- Ali, kako pacijent može da bude otpušten iz bolnice bez otpusne liste? Ali, dobro. U suštini, nemamo nikakvu dokumentaciju još uvijek, i to je poenta. Ali, rečeno nam je da stvari idu na bolje - rekao je Darko.

On je podsjetio da je general vraćen iz bolnice u pritvor već četvrti dan nakon operacije.

- Čujemo se skoro svaki dan. On je kao i uvijek pozitivan, kaže da ide to na dobro i da se on subjektivno osjeća nešto bolje. Daj Bože da ide u dobrom pravcu i da se polako oporavlja. Vidim po njemu da bolje zvuči - naveo je generalov sin.

Darko je napomenuo da su posjete zabranjene dok traje situacija sa virusom korona, ali da smatra da to neće biti skoro, jer i u Holandiji ima veliki broj zaraženih, tako da ne vjeruje da će skoro biti ukinuta zabrana posjeta.

- Јa sad ne znam koliko je general bezbjedan u pritvoru. Oni su preduzeli neke mjere, ali i čuvari i medicinsko osoblje tamo u pritvoru poslije posla idu kući - rekao je Darko Mladić.

On je napomenuo da je u holandskom dijelu haškog zatvora bilo pojave virusa korona, ali da u dijelu zatvora pod UN kažu da to nema veze sa njima.

- Ali, neke službe su iste, medicinska služba je ista za cijeli zatvor. Vode računa, pojačali su distanciranje, ali koliko to može da se iskontroliše... Poznato je da u se u takvim sredinama još brže i opasnije šire virusi - naveo je on.

Darko Mladić je rekao da u haškom zatvoru nema druženja, te da su tamo samo trojica - general Mladić, Radovan Karadžić i hrvatski general Milivoj Petković /bivši načelnik Glavnog štaba HVO tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba/.

- Oni su svakako izolovani. Njima potencijalna opasnost može da bude ili od čuvara ili od medicinskog osoblja, jer oni sa njima dolaze u kontakt. To su ljudi koji idu napolje, miješaju se sa drugim ljudima. Јa nemam informaciju kog nivoa je zaštita i kakvu kontrolu oni vrše - dodao je Darko Mladić.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 28. marta od benignog tumora debelog crijeva, bez znanja porodice i advokata, koji su obaviješteni tek kada je general ušao u operacionu salu, kao i nakon zahvata kada se probudio.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Јugoslaviji osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, odlučilo je u martu ove godine da do daljeg odgodi usmeno izlaganje žalbi na presudu generalu Mladiću.

Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.