latinica  ћирилица
10/04/2020 |  13:15 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Banjaluka: Set mjera za podršku poslovnim subjektima (FOTO/VIDEO)

Skupština grada Banjaluka odobrila je danas paket ekonomskih mjera koje će omogućiti poljoprivrednicima, zakupcima, poslovnim subjektima i preduzetnicima da se već od iduće sedmice mogu obratiti gradu sa zahtjevima za određene subvencije i olakšice, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Grad će ovim paketom mjera, koji sadrži 13 akata, pomoći poslovnoj zajednici i dijelom građanima, u prevazilaženju ekonomskih posljedica epidemiološke krize izazvane pojavom virusa korona.

- Odluke će već sutra biti objavljene u Službenom glasniku, a već naredne sedmice na snazi, čime će biti omogućeno objavljivanje javnog poziva na koji subjekti mogu da se jave - rekao je Radojičić.

On je rekao da je donesena odluka o subvencijama za komunalnu taksu i zauzimanje manje javnih površina.

- Donesena je odluka o dodjeli subvencije poslovnim subjektima za dvije namjene - za plaćanje komunalne takse i zauzimanje javnih površina za koje svi subjekti kojima je rad zabranjen imaju pravo na subvenciju od 100 odsto za tri mjeseca, a subjekti kojima je rad ograničen ili otežan na 50 odsto olakšanja za tri mjeseca - istakao je Radojičić i dodao da je u pitanju pomoć od oko 830.000 KM.

Takođe, donesene su tri odluke koje se odnosi na poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina, te podstakne lokalna poljoprivredna proizvodnja.

- Milion KM biće izdvojen kroz set mjera za poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina. Svi građani koji su se prijavili na javni poziv Centra za razvoj poljoprivrede i sela za dodjelu sjemenskih paketa za sjetvu manjih površina dobiće ili pakete ili novčanu protivrijednost za kupovinu sadnog materijala - rekao je on.

Radojičić je naveo i da će Grad plaćati kamate privrednicima koji podignu kredite kako bi ponovo pokrenuli posao po okončanju krize, te da je za ove namjene predviđeno 500.000 KM.

 

Takođe, privrednici i preduzetnici, koji posluju u nekom od gradskih prostora, a ne rade zbog krize, oslobođeni su zakupnine. Oni kojima je rad ograničen, platiće 50 odsto od redovne cijene zakupa.

- Zakupci gradskih prostora pod posebnim uslovima (razna udruženja i klubovi) oslobođeni plaćanja zakupa na period od tri mjeseca - istakao je Radojičić.

On je naglasio da će svi koji imaju ugovore sa Gradom o otplati različitih dugova, moći da odgode otplatu tih obaveza na šest mjeseci.

      View this post on Instagram

Skupština grada Banje Luke na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila paket mjera za pomoć poslovnoj zajednici i građanima, s ciljem saniranja ekonomskih posljedica epidemiološke krize; Kroz subvencije, poslovni subjekti oslobođeni plaćanja komunalne takse i zauzimanja javnih površina, a oni kojim je ograničen rad u iznosu od 50 odsto (pomoć od oko 830.000 KM); Milion KM biće izdvojen kroz set mjera za poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina; Svi građani koji su se prijavili na javni poziv Centra za razvoj poljoprivrede i sela za dodjelu sjemenskih paketa za sjetvu manjih površina dobiće ili pakete ili novčanu protivrijednost za kupovinu sadnog materijala; Grad će plaćati kamate privrednicima koji podignu kredite kako bi ponovo pokrenuli posao po okončanju krize (500.000 KM za ove mjere); Privrednici i preduzetnici, koji posluju u nekom od gradskih prostora, a ne rade zbog krize, oslobođeni zakupnine. Oni kojima je rad ograničen, platiće 50 odsto od redovne cijene zakupa;  Zakupci gradskih prostora pod posebnim uslovima (razna udruženja i klubovi) oslobođeni plaćanja zakupa na period od tri mjeseca; Svi koji imaju ugovore sa Gradom o otplati različitih dugova, moći će odgoditi otplatu tih obaveza na šest mjeseci; Javni pozivi za sve olakšice od iduće sedmice. #banjaluka

A post shared by Grad Banja Luka (@gubanjaluka) on Apr 10, 2020 at 5:42am PDT