X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
10/04/2020 |  15:06 ⇒ 11/04/2020 | 08:04 | Izvor: RTRS

Šeranić: Potrebno i dalje poštovati propisane mjere (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je na konferenciji za novinare da je potrebno i dalje poštovati mjere koje su ranije donijete.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Svako ko koristi i pruža usluge u prodajnim prostorima ima obavezu da koristi zaštitne maske i rukavice - rekao je Šeranić i dodao da je nošenje maski barijera u smislu dodirivanja usta i nosa, što treba izbjegavati jer se virus prenosi, kroz dodir sa sluznicom, odnosno ako su vam ruke neoprane ili nemate na njima zaštitu.

Istakao je da se ista stvar odnosi i na borvak u zajednici. 

- Primijećeno je da se zbog lijepog vremena građani okupljaju u grupama, iako je preporuka da to ne rade. Treba da izdržimo naredne dvije do tri sedmice i poštujemo mjere koje se, prije svega, odnose na nošenje maski i zaštitu lica - rekao je Šeranić. 

On je istakao da širenje virusa korona nije vezano samo za porodična žarišta i direktne kontake, te da neka pozitivna lica ne mogu da identifikuju kontakte.

- Zato moramo da se zaštitimo. Ostaju na snazi i mjere koje se odnose na smanjenje socijalnog kontakta i molim građane da se ne okupljaju i da drže fizičku distancu od najmanje dva metra - naglasio je Šeranić.

Ministar je naveo da će ispunjavanje ovih mjera i preporuka na terenu pratiti inspekcije, komunalna policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Za nošenje maski i rukavica zadužena je inspekcija i komunalna policija, dok je MUP Srpske zadužen da prati okupljanja u grupama na javnom mjestu.