latinica  ћирилица
10/04/2020 |  15:14 | Autor: RTRS

Radojičić: PDP bi da ukine lokalne izbore u Banjaluci

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da su predložene mjere banjalučkog PDP-a za pomoć privredi "jeftini i nestručni populizam" kojim se čak predviđa i ukidanje lokalnih izbora u Banjaluci.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Tokom današnje sjednice Gradskog parlamenta, na kojem je usvojen paket pomoći privredi u iznosu od osam miliona KM, Radojičić je oštro kritikovao prijedloge PDP-a koje je okarakterisao "nestručnim, prepunim neustavnih i nezakonitih obećanja, te potpuno neprovedivim u praksi".

Osvrćući se na prijedlog PDP, Radojičić je naglasio da prijedlog PDP, između ostalog, predviđa i ukidanje budžetske stavke od 626.000 KM koja služi za troškove lokalnih izbora, odnosno biračke odbore i ostale brojne troškove".

- Drugim riječima, traži se ukidanje lokalnih izbora jer su predvidjeli ukidanje stavke za izbore koja je ove godine pojedinačno najveća u ostalim neklasifikovanim rashodima. Moram, nažalost, reći da u svom životu, a u parlamentu sam proveo 14 godina i tri godine kao gradonačelnik, nikada nisam vidio ni sličan prijedlog, koji kroz svega šest rečenica mijenja zakone, podzakonske akte, ulazi u sukob sa Ustavom i iz aviona dijeli neke novce za koje nije rečeno ni odakle ni kako - rekao je Radojičić.

Kad bi prihvatili prijedlog PDP-a za ukidanje predloženih budžetskih stavki, a prema njihovom obrazloženju, ostali bi bez sljedećeg: ukinuli bi plaćanje pošte i platnog prometa, vozila i zaposleni ne bi bili osigurani, obustavili bi sva plaćanja Geodetskoj upravi što bi dovelo do prestanka svih javnih radova, ugasili bi sve računare jer bi ostali bez para za licence, ostali bi bez protivgradne zaštite, bez čišćenja snijega, mjerenja aerozagađenja i koncentracije polena, zdravstvene zaštite sportista, ugasili javnu rasvjetu, čišćenje grada i košenje trave, te, povrh svega, ostali i bez izbora – rekao je Radojičić.