latinica  ћирилица
10/04/2020 |  15:45 | Autor: SRNA

Borisov: Ubrzaćemo sprovođenje planova za pridruživanje Evrozoni

Bugarska će ubrzati sprovođenje planova da se pridruži evrozoni i da preda zahtjev za članstvo do kraja aprila, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

On je rekao da će proces pridruživanja evrozoni pomoći Bugarskoj da se oporavi od pandemije virusa korona.

Borisov je istakao da je o planu razgovarao sa predsjednikom Evropske centralne banke Kristin Lagard, visokorangiranim zvaničnicima Evropske komisije i kolegama iz drugih zemalja članica EU.

Bugarski premijer izrazio je uvjerenost da će i Bugarskoj i Hrvatskoj biti dozvoljeno pridruživanje mehanizmu ERM-2, proceduri koja je obavezna i traje dvije godine.

Prema riječima Borisova, članstvo u evrozoni trebalo bi da omogući Sofiji pristup finansiranju iz Evropske centralne banke.

Bugarska planira da se u isto vrijeme pridruži bankarskoj uniji EU i mehanizmu ERM-2.

- Kriza zbog pandemije virusa korona pokazala je da će oni koji su u evrozoni ili "na čekanju" dobiti nekoliko milijardi evra za oporavak, dok će oni koji nisu morati da se zaduže uz visoke kamate - naglasio je Borisov.

Borisov je napomenuo da Bugarska ima dovoljno novca da se izbori sa pandemijom, ali da će joj za ponovno pokretanje ekonomije nakon toga biti potrebne milijarde.

Premijer Bugarske dodao je da će za EU biti važno da se disciplinovane zemlje mogu brže oporaviti koristeći ogromne resurse Evropske centralne banke.

- Želim da dam garancije za taj period - dodao je Borisov.