latinica  ћирилица
10/04/2020 |  20:43 ⇒ 11/04/2020 | 08:26 | Autor: SRNA

Anđelković: Sarajevo se plaši da bi prihvatanjem pomoći dali Dodiku na značaju

Politikolog Dragomir Anđelković rekao je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik velikodušno i solidarno ponudio dio ruske pomoći FBiH, ali da su tamošnje političke elite zbog toga veoma uplašene, jer im je Dodik na ovaj način pokazao da ima veliki kapacitet da rješava problem i da djeluje na međunarodnom polju.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- U takvim okolnostima, političari iz Sarajeva razmišljaju kako da odbiju ponudu Dodika, a sa druge strane su u nezgodnoj situaciji jer građani uviđaju da im zbog korone treba pomoć, i da je štetno po njih da se pomoć odbija - istakao je Anđelković.

On je naveo da se bošnjačka politička elita, koja sve vrijeme pokušava da obesmisli Republiku Srpsku, našla u teškom položaju jer smatraju da bi prihvatanjem pomoći dali na značaju Dodiku.

Politikolog Anđelko Kozomara rekao je za "Sputnjik" da ruska pomoć ima dvostruki značaj, prije svega zdravstveni, ali i politički.

- U medicinskom smislu, značajno je jer su došli ljekari ruske vojske da pomognu kolegama u Republici Srpskoj gdje nema toliko stručnjaka iz oblasti epidemiologije i infektologije. Stigla su i specijalna ruska vozila za dezinfekciju koja će očistiti bolnice i ulice, a njih, vidjeli smo, nema baš svako - istakao je Kozomara.

On navodi da je i moralna vrijednost te pomoći velika, jer je srpskom narodu jasno da iza sebe ima velikog, moćnog i snažnog prijatelja.

- U Federaciji se sve dijeli po nacionalnoj osnovi, pa i bolest. Ruski ambasador u BiH je rekao da mu se iz Sarajeva niko nije obratio za pomoć, a svjedoci smo da su u ovoj situaciji čak i Rusi i Amerikanci sarađivali. Dakle, Sarajevo ima neki čudan odnos prema svojim građanima - rekao je Kozomora.

Prema njegovom mišljeu, oni bi trebalo od ruskog ambasadora da zatraže istu pomoć koju je dobila i Srpska, jer se zna da je virus ušao u najveći zdravstveni centar u BiH, u Univerzitetsku bolnicu u Sarajevu, i da bi im pomoć takvih stručnjaka kao što su ruski vojni ljekari dobro došla.