latinica  ћирилица
10/04/2020 |  21:22 | Autor: SRNA

Zaražena dva medicinska radnika u Goraždu

U Bosansko-podrinjskom kantonu zabilježena su dva nova slučaja virusa korona, a inficirana su dva radnika Kantonalne bolnice Goražde.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo navela je da je riječ o rendgen tehničaru i rendgen inženjeru koji su imali kontakt sa posljednjim zaraženim pacijentom, koja je nakon prijema u Trijažni centar Kantonalne bolnice upućena na neophodna snimanja i na kraju u bolnicu Podhrastovi u Sarajevo.

- Oni su znali da je to lice pozitivno na virus korona, imali su zaštitnu opremu, ali je, ipak, došlo do infekcije - rekla je Bičo.

Ona je naglasila da za sada nema bojazni da je virus ušao u zdravstvenu ustanovu jer se, navela je, zaraženi pacijent kretao samo od trijažnog centra do rendgena, prenose federalni mediji.

- Mi smo ove radnike na rendgenu testirali iz preventivnih razloga, što su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, a ne zato što su imali bilo kakve simptome. Sada slijede testiranja svih zaposlenih u bolnici koji su bili u kontaktu s pacijentom, ali i novoinficiranim radnicima - rekla je Bičo.

Direktor Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica potvrdila je da su inficirani radnici imali zaštitnu opremu i da su upućeni u kućnu izolaciju, a biće testirano svo medicinsko osoblje i ljekari koji su bili u kontaktu s njima i sa prethodno inficiranim pacijentom.

- Bili su adekvatno zaštićeni po propisima, a kako je došlo do kontaminacije teško je reći. U toku je dezinfekcija kompletne Kantonalne bolnice koja se svakodnevno dezinfikuje dva puta, a večeras će se to još detaljnije uraditi i ekipe su na terenu - rekla je Kamenica.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona do sada je devet zaraženih, dok je jedno lice izliječeno.