latinica  ћирилица
13/04/2020 |  10:00 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Banjaluka: Mjere ostaju na snazi do 27. aprila; Јoš raste broj oboljelih (FOTO/VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da sve mjere ostaju na snazi do 27. aprila.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Istakao je da još raste broj oboljelih u Banjaluci.

- Zabrinjavajuće je da je sa lijepim vremenom došlo do popuštanja pašnje i opuštanja i većih kontakata - rekao je on.

Istakao je da smo u sedmoj sedmici epidemije, te dodao da je situacija pod kontrolom.

-  Svaki dan u prosjeku imamo 10 novooboljelih, imamo nekoliko aktivnih karantina u gradu, i imamo sve veći broj novooboljlih koji ne znaju kako su se zarazili. Prvi klasteri su ugašeni, a sada se borimo sa posebnim žarištima, što je komplikovanija situacija, jer ne znamo izvorišta - kaže on.

On je objasnio da bi samo jedno veće okupljanje od 50 i više osoba, među kojima je jedan zaraženi, dovelo do situacije da nakon 14 dana bude više zaraženih nego prethodnih šest sedmica.

On je naveo da je pripremljen nacrt plana da se od 27. aprila postepeno otvaraju pojedine djelatnosti, dok bi se u suprotnom, sa većim brojem oboljelih, pristupilo restriktivnijim mjerama.

Govoreći o gradskim karantinima, gradonačelnik Banjaluke je rekao da bi lica iz karantina u Sportskoj dvorani Obilićevo u naredna tri dana trebalo da budu puštena kući, s obzirom da im ističe izolacija od 14 dana.

- Ovaj karantin biće dezinfikovan i pospremljen i spreman za prihvat novih lica. Trenutno se puni Srednjoškolski dom sa licima koja dolaze iz inostranstva - rekao je Radojičić.

On je naveo da su Republičkom štabu predložili i da se licima starijim od 65 i više godina omogući kretanje i obavljanje obaveza neki drugi dan, a ne u petak, 17. aprila, kada je neradni dan i Veliki petak.

Radojičić je upozorio građane, prije svega one koji su na selu i bave se poljoprivrednim radovima, da vode računa o krčenju zemljišta, s obzirom na to da je evidentiran povećan broj požara koji su uglavnom uzrokovani ljudskim faktorom.

- Јoš jednom želimo da pozovemo građane da poštuju mjere i preporuke da bismo 27. april dočekali sa boljom situacijom i manjim brojem oboljelih - zaključio je Radojičić.

Direktorka banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je danas da je stabilno zdravstveno stanje svih osoba smještenih u gradskim karantinima.

Todorovićeva je navela da je u protekla 24 časa u banjalučkom Domu zdravlja zabilježen nešto manji broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama.

- Molimo građane da se i u narednom periodu pridržavaju svih preporučenih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona - rekla je Todorovićeva u medijskom obraćanju nakon sjednice banjalučkog Štaba za vanredne situacije.