latinica  ћирилица
13/04/2020 |  13:09 | Autor: sputniknews.com

SZO upozorava: Nošenje maski ne pomaže bez pridržavanja ostalih mjera

Nošenjem medicinske maske povećava se rizik od zaraze virusom korona ukoliko se ne primjenjuju i druge zaštitne mjere, izjavila je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnovič.
Zaštitne maske (foto:Dusko Jaramaz/pixsell) -
Zaštitne maske (foto:Dusko Jaramaz/pixsell)

- Potrebno je da ljudi imaju dovoljno maski. Međutim, maska ne štiti u potpunosti. Ukoliko nosite masku, a zaboravite na sve drugo, odnosno ne držite odstojanje, ne perete ruke – sugurno ćete se razboljeti - izjavila je ona za televizijski kanal „360“.

Osim toga, predstavnica SZO je dodala da ukoliko se maska ovlažena od disanja ne baci poslije dva sata, može postati uzrok zaraze.

Zdravim ljudima je bolje da ne nose masku ako se ne nalaze u istoj prostoriji sa zaraženim osobama. U tom slučaju, držanje odstojanja je efikasnija mjera od ličnog zaštitnog sredstva, saopštila je Federalna novinska agencija.
 
Prema mišljenju Vujnovičeve, upravo je nemarno ponašanje stanovništva kada je riječ o poštovanju pravila režima samoizolacije uzrokovalo porast broja slučajeva koronavirusne infekcije u Moskvi.

U Rusiji je ukupno otkriveno 15.770 slučajeva obolevanja od virusa korona, izlečeno je skoro 1.300 ljudi, a 130 osoba je preminulo.

Širom svijeta od novog korona virusa do sada je oboljelo 1.853.393 osoba, dok je preminulo 114.253.

Od ukupnog broja oboljelih, njih 50.859, odnosno četiri odsto je u kritičnom stanju, najnoviji su podaci objavljeni na portalu Vorldometers.