latinica  ћирилица
15/04/2020 |  12:29 | Autor: SRNA

Đenić: Uspješno provodimo proces digitalizacije udžbenika

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva uspješno provodi proces digitalizacije koji je prije nepunih godinu dana počeo u Republici Srpskoj, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Zavoda Bojan Đenić.
Bojan Đenić (foto:atvbl) -
Bojan Đenić (foto:atvbl)

On je istakao da je digitalni sadržaj za udžbenik iz geografije za šesti razred u upotrebi od početka školske godine i da je dobio pozitivne ocjene i reakcije nastavnog kadra i učenika.

Đenić je naglasio da za narednu školsku godinu Zavod za udžbenike i nastavna sredstva priprema digitalne sadržaje koji će pratiti udžbenike geografije za sedmi, osmi i deveti razred, čime će kompletirati ovaj predmet u osnovnoj školi.

Prema njegovim riječima, za septembar će biti spremni i digitalni sadržaji za istoriju za šesti i za srpski jezik i jezičku kulturu za treći razred osnovne škole.

- Svi učenici i nastavnici će ove sadržaje moći upotrijebiti na jednostavan način koristeći jedinstvene pristupne podatke, a svi sadržaji su prilagođeni za kompjutere, tablete i telefone - rekao je Đenić.

On je dodao da će, nakon što ovi sadržaji budu pušteni u upotrebu, ekipe Zavoda početi da rade na novim udžbenicima, a prvi od njih biće "Prva knjiga" za prvi razred osnovne škole.

Đenić napominje da se proces digitalizacije u potpunosti realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i s obzirom na novonastalu situaciju izazvanu virusom korona, kada se nastava odvija na daljinu i uz pomoć savremenih tehnologija, uvidjeli su da digitalni sadržaji i te kako doprinose boljem usvajanju nastavnih sadržaja.