latinica  ћирилица
15/04/2020 |  14:36 | Autor: banjaluka.net

Selo Lipa kod Petrovca: Migrantski centar nikao pored srpske crkve

Vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća iskoristile su vanrednu situaciju u BiH koja zabranjuje bilo kakva javna okupljanja i proteste, te su "u tišini" izgradile migrantski centar u srpskom selu Lipa, na granici Bihaća i Bosanskog Petrovca iako su Srbi mjesecima upozoravali da se to ne smije dogoditi i da to neće biti dozvoljeno.
Migrantski centar u selu Lipa (foto: banjaluka.net) -
Migrantski centar u selu Lipa (foto: banjaluka.net)

Ono što je posebno poražavajuće je činjenica da je taj migrantski centar u srpskom selu Lipa, izgrađen nekoliko desetina metara od srpske pravoslavne crkve u tom selu.

Vlasti tog kantona i Bihaća su se oglušile o apele Srba i počele prije mjesec dana graditi ovaj centar za migrante, u kojem će biti 13 šatora opremljenih grijanjem i u kojem će biti dovedeni svi migranti koji se nalaze u Bihaću, što će svakako zaustaviti povratak Srba u ove krajeve, te uznemiriti one koji su se već vratili i koji žive u blizini. Zaista nije jasno koji će Srbin poželjeti da dođe u svoje rodno mjesto, u mjesnu crkvu i na groblje svojih predaka, ako hiljade migranata zauzmu cijelo selo, što se upravo i događa..

Naime, radovi na izgradnji tog šatorskog migrantskog naselja u selu Lipi su pri kraju i transport migranata sa bihaćkih ulica i iz drugih mjesta u ovom kantonu, trebao bi početi narednih dana.

Inače, u prihvatnim centrima u Bihaću trenutno boravi oko 3.000 migranata, ali je njih oko 2.000 bez smještaja i borave na otvorenom ili u napuštenim objektima.

Podsjetimo, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH izričito je protiv toga da se na lokalitetu sela Lipa izgradi prihvatni centar za migrante. Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović izjavio je ranije kako se na taj način ugrožavaju srpski povratnici, te su još ranije zbog zagovaranja ove lokacije podnijeli krivičnu prijavu protiv Fazlića. Radanović je ranije rekao Srni da je ta odluka Operativne grupe prvenstveno nezakonita, jer nemaju nadležnost za upravljanje migrantskom krizom, a sa druge strane, oni već dvije godine stalno potenciraju da u srpska sela budu smješteni migranti.

- To je očigledna namjera zastrašivanja Srba, da i ono malo što ih se tu vratilo ne razmišlja o ostanku na tom području - ističe Radanović. On navodi da ne postoji nijedan motiv, osim političkog da migrantski centar bude smješten u to selo i da Srbi budu uklonjeni sa područja Bihaća.

- Oni neće da kažu da je to srpsko selo, nego livada Lipa. Vlada USK-a, možemo slobodno reći, čini sve kako bi otežala život Srba na tom području i učinila da ih više tamo nema - tvrdi Radanović. On naglašava da je Odbor izričit u tome da migrantski centar ne može biti formiran ni na jednom području koje je 1991. godine bilo naseljeno većinskim srpskim stanovništvom.