latinica  ћирилица
16/04/2020 |  16:42 ⇒ 17/04/2020 | 07:35 | Autor: RTRS

Dodik: Mađarska primjer kako se djeluje u vrijeme pandemije (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su posjeta mađarskog ministra inostranih poslova Petera Sijarta Republici Srpskoj i medicinska pomoć koja je danas dopremljena u Banjaluku, veoma značajni jer predstavljaju potvrdu dobrih odnosa Srpske i Mađarske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Danas je važan dan za Republiku Srpsku. Sijarto je važan gost koji je donio vrijednu pomoć koja predstavlja izraz dubokog prijateljstva Srpske i Mađarske - istakao je Dodik nakon sastanka zvaničnika Srpske sa mađarskim ministrom.

Dodik je poručio da je Mađarska primjer zemlje koja je u situaciji panedmija virusa korona učinila sve da zaštiti svoj narod i ekonomiju.

On je zahvalio Sijartu i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu za pomoć i podršku, istakavši da je Orban veliki lider koji koji uspješno vodi svoju državu.

Dodik je istakao da Srpskoj kao primjer može da posluži Orbanovo vođstvo kada je riječ o demografskoj politici ili migrantskoj krizi.

- Mađarska je prva u Evropi učinila ono što je morala i nakon toga su je svi slijedili, odnoseći se prema migrantima gotovo identično. To govori da je Orban imao viziju i zna na koji način treba da zaštiti svoju državu i narod - rekao je Dodik.

On je istakao da nema otvorenih pitanja sa Mađarskom.

- Nama je potrebna dodatna saradnja i ona će se ogledati u nizu projekata. Јedan od projekata koji je važan je Koridor 5C koji će nas povezati sa Mađarskom, a njegov dio prolazi i kroz Republiku Srpsku - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Mađarska pomaže Srpskoj i BiH da bolje razumije evropski put i ono što mora da čini.

- Zahvalan sam Mađarskoj za angažman njihovih stručnjaka koji su već neko vrijeme u Srpskoj i BiH i pomažu nam u vezi sa tim pitanjima - rekao je Dodik.

On je ocijenio da se svijet nalazi u vremenu u kojem svi imaju jednog neprijatelja, a da Mađarska može biti primjer države koja je učinila sve da zaštiti svoj narod i ekonomiju.

- Epidemija će proći, a današnji sastanak samo može da posluži kao dobra osnova da razvijemo našu saradnju u svim drugim oblastima. Kod nas u narodu postoji izreka: "U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci". Naš junak je ministar, njegov prijedsjednik i mađarska država - poručio je Dodik.

Foto: RTRS

Podsjećamo, u Banjaluci je danas održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH sa mađarskim ministrom inostranih poslova.

Foto: RTRS

Povezane vijesti:

Sijarto u Banjaluci: Srpska uvijek može da računa na Mađarsku

Stigla pomoć iz Mađarske