latinica  ћирилица
19/04/2020 |  19:35 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Pravoslavni vjernici proslavili najveći hrišćanski praznik Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Praznik nad praznicima – Vaskrsenje Hristovo.

Ovogodišnje praznovanje Vaskrsa protiče u nesvakidašnjoj atmosferi. U hramovima su episkopi služili Svete Liturgije, a vjernici su ovaj najveći hrišćanski praznik proslavili u porodičnim domovima. Vaskrsenje Hristovo predstavlja trijumf života nad smrću.

Ponoćnu liturgiju u kripti hrama Svetog Save u Beogradu služio je patrijarh srpski Irinej. Hristovo Vaskrsenje je temelj naše vjere, istakao je patrijarh u Vaskršnjoj besjedi.

- Ako Hristos ne vaskrse, onda je prazna naša propoved, a prazna je i vaša vera. A da je Hristos vaskrsao, braćo i sestre, imamo toliko dokaza od samih svetih apostola, koji su se udostojili da Ga svojim telesnim očima vide, Vaskrsloga i Proslavljenoga - rekao je patrijarh srpski Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Ostrog, a praznično je bilo i u Hrvatskoj, kao i na Kosmetu. Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je u manastiru Gračanici, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u kapeli Svetog Save u Zagrebu.

- Hristos nam darova život, a danas je naš život dobio smisao. Danas mi znamo da nismo stvoreni za smrt - istakao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porforije.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Svetu arhijerejsku liturgiju služio je u sarajevskom Sabornom hramu.

- Pozdravljam i sve one koji nisu danas sa nama, koji su u svojim domovima. Molimo se Gospodu za sve njih, za čitav svijet, da Gospod učini Svoju Milost - poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.

- Ako Bog da, sljedeće godine, sljedeće godine bićemo zajedno i slavićemo kako smo i do sada slavili, a ove godine slavimo raspeti u raspeću - naveo je episkop Fotije.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije služio je u manastiru Rmanj, a episkop banjalučki Јefrem služio je u ponoć Vaskršnju liturgiju u Crkvi Svete Trojice u Banjaluci. Svečano je bilo i u Hercegovini.

Bogosluženjima u Republici Srpskoj nisu prisustvovali vjernici radi sprečavanja širenja virusa korona.

Iako je praznik Vaskrsenja Hristovog , ulice svih gradova u Srpskoj danas su puste. Po blagoslovu patrrijarha srpskog Irineja, episkopi i sveštenstvo služili su Svete Liturgije u parohijskim i manastirskim hramovima, a pravoslavni vjernici praznovanje ovog najvećeg hrišćanskog praznika nastavili su u svojim domovima.

Prama vijekovnoj tradiciji, praznovanje Vaskrsenja Hristovog traje tri dana.