latinica  ћирилица
20/04/2020 |  14:49 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Broćeta: Migrantski centar u Lipi poruka da Srbi nisu dobrodošli

Izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa kod Bihać poruka je da Srbi nisu dobrodošli u Federaciji BiH /FBiH/, kaže delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Činjenica da su vlasti FBiH u veoma kratkom roku uspjele napraviti, slobodno mogu reći, urbano naselje za smještaj migranata u srpskom selu Lipa jasan je pokazatelj da su efikasne jedino kada je riječ o uzurpaciji i uništavanju srpske imovine u FBiH", izjavio je Broćeta Srni.

On je ukazao da, sa druge strane, na dnevni red nikada neće doći niz problema sa kojima se suočavaju srpski povratnici širom Federacije BiH.

- Kako ga nazvaše prihvatni centar je do sada najhumanije utočište za migrante, pa sa pravom možemo sumnjati da je to možda i trajno rješenje. Kako god bilo, prijeratnim stanovnicima je poslata jasna poruka da tu više nemaju šta da traže, a i nama ostalima da se zapitamo šta nas čeka sutra i da li će možda Drvar, Grahovo ili Glamoč biti nove lokacije za smještaj migranata da bi konačno bila razbijena i najhomogenija srpska teritorija u FBiH - naglašava Broćeta.

On je osudio izgradnju migrantskog centra u srpskom selu Lipa.

- To im ne bismo dozvolili da nisu podmuklo, daleko od očiju javnosti iskoristili trenutnu situaciju u Bi - dodao je Broćeta.

Iz Međunarodne organizacije za migracije danas je saopšteno da je kamp Lipa kod Bihaća spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata i izbjeglica.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar.