latinica  ћирилица
21/04/2020 |  19:28 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Prvih 120 migranata useljeno u novoformirani kamp u srpskom selu Lipa

Prvih 120 migranata useljeno je u novoformirani kamp u srpskom selu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Kako su istakle vlasti Unsko-sanskog kantona, ovdje će im biti omogućeni bolji uslovi za boravak, od onih koje su imali na ulicama Bihaća. Srbi povratnici ogorčeni-izgradnja kampa u Lipi jasna je poruka da nismo dobrodošli u ovaj dio Federacije.

U kampu Lipa danas prvi migranti.

Po izlasku iz autobusa, a prije ulaska u novoformirani kamp, migranti su upućivani na trijažu, zatim dezinfekciju, nakon čega im je podijeljena zaštitna oprema. Za vlasti kantona izgradnja ovog prihvatnog centra je spas za Bihać.

- Danas je ovdje izmješteno iz gradskog jezgra 120 migranata i imaćemo svaki dan kontinuitet izmještanja migranata, prije svega onnih koji nemaju nikakvog smještaja - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

- Ovo je rješenje prvo da se maknu migranti sa stadiona i željezare, iz napuštenih kuća i sa ulica. Dugoročno bi ovo trebao da bude kamp koji bi bio odlivno mjesto i za Biru - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Prilikom današnjeg obaveznog medicinskog pregleda, kod dva migranta ustanovljena je visoka temperatura. Oni su izolovani.

- Znači da su oni smješteni faktički u izolacioni šator, gdje će se posmatrati, a po poterbi i uraditi dodatni testovi, pa čak i test na Kovid. Migranti se tretiraju kao svi ostali građani, oni su sada dio nas, dio zajednice - navela je ministarka zdravlja USK Nermina Ćemalović.

Osim hrane, smještaja i neophodne zdravstvene zaštite, migranti će ovdje imati i ostale uslove neophodne za relativno komforan boravak. Biće im omogućen čak i pristup internetu.

 Ukratko, migranti imaju sve o čemu mnogi Srbi povratnici nadomak Lipe i dalje maštaju. Pojedina srpska domaćinstva i 25 godina nakon rata nemaju struju niti vodu, svjedoči Zdravko Atlagić iz susjednog sela Vrtoče. Izgradnja ovog kampa, kaže, samo je dodatna so na ranu, pogotovo jer je smješten samo 100 metara od pravoslavnog hrama.

- Sa ovim prizorom mislim da ovdje neće doći niko. Ovo je jasna poruka od vlasti što su nam uradili za budućnost - naglasio je Atlagić.

- Povratnici imaju problem i sa prevozom djece tokom čitave školske godine, i brojne druge probleme koji se ne rješavaju godinama. S druge strane, migrantski kamp je napravljen za manje od mjesec dana - kaže Nemanja Davidović iz Udruženja "Povratnici".

Ovaj potez vlasti USK nedvosmisleno šalje lošu i uznemirujuću poruku Srbima u Federaciji, istakao je srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, Aleksandar Štrbac.

- Sve to učinjeno je i upakovano na jedan krajnje perfidan način u trenutku kada se cijela država i svijet bori protiv virusa korona - dodao je Štrbac.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije ocijenio je, povodom izgradnje migrantskog centra u selu Lipa kod Bihaća, da je indikativno da se nije mogla naći nijedna druga lokacija, a da ne remeti ono preostalo zrno poštovanja prema Srbima iz Bihaća koji su, kako kaže, bezmjerno stradali.