latinica  ћирилица
21/04/2020 |  21:11 ⇒ 22/04/2020 | 09:19 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina 26. aprila u Donjoj Gradini

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će obilježavanje Dana sjećanje na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biti održano 26. aprila.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je najavila da će ovaj datum biti obilježen na sasvim drugačiji način nego što je to bilo do sada zbog pandemije virusa korona.

- Na to nas je natjerala pandemija. Podrazumijevaće da se polože vijenci, da dođu zvaničnici kao što su to radili svake godine, a masovnijih okupljanja neće biti.Mi ćemo svakako punu pažnju posvetiti tom danu i svemu onome što on znači u našoj istoriji. Prenijećemo sve važne poruke, ali neće biti svih elemenata uobičajenog protokola s obzirom na novonastalu situaciju - pojasnila je Cvijanovićeva za Sputnjik.

Na pitanje da prokomentariše nedavnu izjavu načelnika opštine Drvar Dušice Runić da izgradnja migrantskog centra kod Bihaća predstavlja novi udarac na srpski narod u Federaciji BiH, Cvijanovićeva je rekla da se slaže sa tom konstatacijom.

- Kada vam treba određena podrška za Srbe povratnike u Federaciju onda prođu godine, pa i decenije prije nego što se počne bilo šta raditi, ili pak sve ostane netaknuto. Koliko su se borili povratnici da obezbijede minimalne uslove za život počevši od komunalnih uslova, a da ne govorim o tome koliko su nezastupljeni u političkoj sferi ili u okviru zapošljavanja u javnom sektoru. A onda preko noći, u vrijeme ovakve pandemije, kada je sva pažnja usmjerena u neku drugu stranu, moguće je da se smjeste svi migranti i to u blizini srpskih naselja - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su vlasti Republike Srpske reagovale na planove te vrste mjesecima unazad.

- Јa podržavam naše ljude koji su povratnici i koji su ostali da žive u federaciji u tim mjestima koji su po pravilu predominantno srpska mjesta, smatram da su oni sa punim pravom reagovali i ranije kada su izražavali svoja neslaganja, a pogotovu sad kada se nešto tako realizuje - rekla je predsjednica Srpske.