latinica  ћирилица
23/04/2020 |  08:52 ⇒ 11:57 | Autor: RTRS

Zaraženo sedam zdravstvenih radnika (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je virusom korona zaraženo sedam zdravstvenih radnika.
Virus korona -
Virus korona

Riječ je o tri medicinske sestre i doktoru medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, te po jednom radniku u bolnicama u Gradišci i Bijeljini i medicinskom tehničaru iz jedne privatne zdravstvene ustanove.

- Nastavljamo da obavljamo zdravstveni nadzor i ta mjera je dala dobar rezultat kada je riječ o zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Uspijevamo doći do onih koji potencijalno mogu da zaraze one koji su najugroženiji, a to su pacijenti i lica starija od 65 godina koja borave u staračkim domovima - naveo je on.

Šeranić je rekao da je zaraženo i šest korisnika Doma za stara lica u Kneževu.

-  Testirali sve osobe u tom domu i ostale su negativne. Takođe, šest zaraženih je iz lokalnog karantina u Prnjavoru - naglasio je on.

Šeranić je naveo da je testirano 79 osoba iz staračkih domova u Srpcu, Prnjavoru, Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Zvorniku i Trebinju, te da su svi nalazi negativni.

- Važno je da se svi u staračkim domovima ponašaju u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. U domovima u kojima nema virusa treba da rade na tome da on ne uđe u dom, a ukoliko se pojavi treba da primijene mjere koje se odnose na ponašanje njegovatelja i korisnika, te da rade i na mjerama koje će onemogućiti da se virus proširi iz staračkog doma u zajednicu - pojasnio je Šeranić.

Navodeći da svi starački domovi moraju imati rezerve dezinfekcionih sredstava u slučaju vanredne situacije, Šeranić je istakao da je tražio podatke u vezi sa njihovim potrebama.

- Neki privatni starački domovi su nam se obratili i mi ćemo im obezbijediti potrebna sredstva da bi pružili adekvatnu njegu svojim korisnicima - naglasio je on.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj u proteklih 24 časa registrovan je 31 novi slučaj zaraze virsom korona, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 611.