latinica  ћирилица
26/04/2020 |  11:30 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

Dodik: Dolazimo u Donju Gradinu kako bi se zavjetovali na trajni mir (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Donja Gradina predstavlja mjesto sjećanja gdje tišina govori više od riječi.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ne mogu da potisnem ni sjećanja i bol kao dječak rođen ispod Kozare, gdje sam se ježio od priča preživjelih. Želja komunističkih vlasti da satru priču o Јasenovcu nije uspjela, baš kao ni ideja da se svi Srbi pobiju ovdje, kao i na ostalim staratištima, Јadovnu, Pagu, Staroj Gradišci, Sajmištu - naveo je Dodik.

Poručio je da se u Donju Gradinu dolazi kako bi se svi zavjetovali na trajni mir.

- Ne dolazimo da bi se zavjetovali na nove sukobe i ratove, nego na mir. Vjerujem u svijest nacija u regionu da sačuvamo dragocjeni mir - navodi Dodik.

Kako je naglasio, samo tamo gdje Srbi imaju državu imaju i sobodu, a gdje to nije bio slučaj Srbi su masovno stradali.

On je istakao da je dan prije proboja logoraša u Јasenovcu pobijeno 700 žena.

- Dakle i kada se došao kraj, ustaše su ubijale, želeći da nas osakate kao narod, ali i pokažu monstrouznost takozvane NDH, kao najgore tvorevine. Da su imali dovoljno vremena ni nas danas ne bi bilo ovdje - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su Donja Gradina i Јasenovac samo dio srpskog stradanja i teške istorije u 20. vijeku, koji je prepolovio srpsku populaciju.

Dodik je izjavio da je važno da Srpska zajedno sa Srbijom obilježava ovaj dan, ali i neke druge važne datume.

- Hvala i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji je distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost. Nama ne smetaju ni Bošnjaci, niti Hrvati, ali mjesta našeg stradanja moraju biti opomena i zalog za budućnost, i to je prioritet Republike Srpske, koja želi živjeti u slobodi. Nećemo na štetu drugih naroda, ali nećemo ni sebe zapostaviti - dodao je Dodik.