latinica  ћирилица
01/05/2020 |  14:27 | Autor: RTRS

Majsko zasjedanje Svetog sabora biće održano kad se steknu uslovi

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej ocijenio je da će epidemija virusa korona u Srbiji, navjerovatnije, odgoditi redovno majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/, sve dok ne budu stečeni svi uslovi za to.
Episkop bački Irinej (foto: sr.wikipedia.org) -
Episkop bački Irinej (foto: sr.wikipedia.org)

Episkop Irinej je naveo da su među najvažnijim uslovima prestanak epidemije, otvaranje međudržavnih granica i mogućnost putovanja, objavljeno je danas na sajtu SPC.

U odgovoru na pitanje lista "Danas", upućeno elektronskim putem, da li je stav SPC da vjernici posjećuju hramove tokom vjerskih praznika, uz poštovanje mjera, uticao na tok epidemije u Srbiji i zdravstvenu situaciju u Crkvi, on je rekao da se na osnovu situacije u Eparhiji bačkoj može zaključiti da sveta liturgija i sveto pričešće, uz poštovanje mjera zaštite, nije bio niti može biti uzrok širenja epidemije.

- Naš poziv sveštenstvu i vjernicima da se usrdnije mole Bogu, primjenjuju sve mjere zaštite koje je propisala Vlada Srbije i da iskoriste mogućnost da van zabrane kretanja dođu u svete hramove, koji su sve vrijeme otvoreni, očigledno su urodili plodom jer je, prema svim zvaničnim pokazateljima, na području Vojvodine u toku trajanja epidemije bio najmanji broj zaraženih virusom korona - naglasio je episkop Irinej.

Episkop bački Irinej je ocijenio da, kao i uvijek do sada, na svaki poziv Crkve i njenih episkopa, sa jedne strane stižu kritike, a sa druge pohvale i blagodarnost za iskazan stav, a tako je i u ovom slučaju.