latinica  ћирилица
03/05/2020 |  16:04 ⇒ 16:04 | Autor: Telegraf

Crna Gora: Na plaže od 18. maja uz poštovanje distance?

Kupališta na crnogorskom primorju mogla bi biti otvorena 18. maja, a Morsko dobro, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IЈZ), pripremiće set mjera kako bi gostima bila omogućena zdravstvena bezbjednost.
Ljetovanje - Foto: RTRS
LjetovanjeFoto: RTRS

To je za “Vijesti“ krekao direktor “Morskog dobra“ Predrag Јelušić, istakavši da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica - umanjenje zakupnina i plaćanja u 12 rata.

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a Јelušić kaže da procjene govore da će zbog pandemije virusa korona biti u funkciji 18. maja.

- Kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a za sada je procjena da će to biti 18. maja. Iz Јavnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom preporučujemo zakupcima da započnu pripreme na organizaciji kupališta, postavljanju bova, uslužnih objekata, spasilačke službe i slično. Ukoliko se ovaj rok potvrdi, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji - kazao je Јelušić.

Јelušić je najavio i set mjera za organizaciju kupališta.

- U saradnji sa IЈZ i Ministarstvom održivog razvoja i turizma pripremamo set mjera u cilju poštovanja fizičke distance i sprečavanja potencijalnog širenja virusa. Te mjere podrazumijevaće organizaciju plažnog prostora (dijelova sa mobilijarom i bez njega) na način da se omogući i vidljivo obilježi adekvatna distanca između kupača (ili grupe kupača kao što je porodica), ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mjere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mjere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mjere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima. Naš prijedlog je upućen i Operativnom štabu za turističku privredu, čiji je Јavno preduzeće ujedno i član, i Privrednoj komori Crne Gore gdje je prihvaćen od strane Odbora za turizam i ugostiteljstvo.

Vodu će provjeravati svakih deset dana u julu i avgustu

Kvalitet morske vode ispitivaće se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra, najavio je Јelušić.

On je istakao da će se voda kontrolisati češće i na više lokacija nego prethodnih godina, zbog situacije u kojoj je sanitarna ispravnost od posebnog značaja za bezbjednost zdravlja kupača.

- Za razliku od mnogih drugih destinacija na Mediteranu, već imamo sklopljen ugovor sa Institutom za biologiju mora, čije će akreditovane laboratorije ovog ljeta vršiti uzorkovanje i analizu morske vode na 110 uređenih i izgrađenih kupališta - zaključio je.