latinica  ћирилица
03/05/2020 |  19:50 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Pomen vojnicima ЈNA ubijenim u Sarajevu (FOTO/VIDEO)

Kod Spomen-krsta u Miljevićima u Istočnom Sarajevu održan je pomen vojnicima ЈNA, koji su prije 28 godina ubijeni na više lokacija u Sarajevu.
Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj ulici, Sarajevo - Foto: SRNA
Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj ulici, SarajevoFoto: SRNA

Јedna od njih bila je tadašnja Dobrovoljačka ulica, u kojoj su iz zasjede pripadnici muslimanskih paravojnih jedinica pucali na vojnu kolonu, koja se povlačila.

Tokom 2. dana maja 1992.godine ubijena su 42 vojnika, ranjen 71, a 207 ih je zarobljeno i mučeno.

Skromnije nego ranijih godina, bez prisustva preživjelih i porodica ubijenih, a zbog vanrednog stanja, sjenima stradalih poklonile su se delegacije institucija Srpske, grada i opština Istočnog Sarajeva.

Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj ulici, Sarajevo (FOTO: SRNA)

Uz sjećanje na nevino stradale vojnike i podsjećanje, BH pravosuđe decenijama se poigrava s predmetom dokumentovanim pod nazivom Dobrovoljačka.

- Ubile su ih paravojne muslimanske formacije, pucali na kolonu koja je po dogovoru Izetbegovića i Kukanjca trebala mirno da napusti Sarajevo. Zločin bez sudskog epiloga - izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Poigravanje BH pravosuđa srpskim žrtvama ne ide u prilog istini i pomirenju, već, kako poručuju i danas iz Miljevića, sarajevskim falsifikatorima istorije.

- Ti dani su dokaz srpske naivnosti, pa čak i oficira sa najvišim rangom - poručio je predsjednik SG Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

- Neka je Sarajevo sramota što niko ne leži za ovaj zločin, što brane ubijanje mladih vojnika koji ništa nisu htjeli da učine. Krivi su što su bili u ЈNA i što su htjeli da izađu i odu svojim porodicama - rekao je predstavnik BORS Goran Šehovac.

Pokušaj iz 2012. da se predmet "Dobrovoljačka" stavi ad akta spriječio je Ustavni sud BiH, ali tek u novembru 2018. godine, kada je ponovo otvorena istraga, no usmjerena isključivo na događaje od 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici, ali ne i na ubistva i likvidacije vojnika prethodnog dana.

Od prvobitnih 15, novom istragom obuhvaćeno je tek pet ratnih bošnjačkih vojnih i civilnih zvaničnika.

Povezane vijesti:

Dodik: Dobrovoljačka ulica mjesto opomene i tužnih uspomena

Nekažnjeni zločin u Dobrovoljačkoj pokazuje da pravosuđe BiH nije nezavisno