latinica  ћирилица
07/05/2020 |  22:09 ⇒ 23:12 | Autor: RTRS

Dodik: Košarac je načinio grešku i mislim da je toga svjestan (VIDEO)

U političkom magazinu Pečat srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je i o potezu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, koji je prisustvovao zabavi u Sarajevu, kršeći mjere zaštite u vrijeme epidemije. Dodik je naveo da će zbog toga biti razriješen čim budu dobijene garancije da Republika Srpska tom smjenom neće pretrpjeti štetu.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

On kaže da to politički znači da Košarac, kao član SNSD-a, neće moći da bude kandidovan, niti da ima podršku na lokalnim, ni opštim izborima.

- I tako smo locirali taj dio političke odgovornosti. A ovaj dio, moram biti siguran da Republika Srpska neće ostati deficitarna za kadar. Dakle, ako je moguće da istog časa razriješimo Košarca i dovedemo drugoga koji je lojalan Republici Srpskoj, a da to nije Mirko Šarović /SDS/ koji se bavi samo izdajom, onda bi to i učinili, ali nismo sigurni da to može - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, posao opozicije jeste da ono što izgleda teško predstavi gorim.

- Košarac je načino grešku i mislim da je svjestan toga. Iskazao je spremnost da poštuje bilo kakvu odluku koju donese SNSD i da stavi funkciju na raspolaganje. S druge strane, on je kao ministar napravio odličan posao do sada i bitno vratio poziciju Republike Srpske, lojalan je Srpskoj. Ono što je Šarović ostavio, a bitno popravio Košarac, bilo je protiv Republike Srpske - rekao je Dodik i podsjetio da za vrijeme Šarovića nije bilo firme iz Srpske koja je mogla izvoziti, za razliku od sada.

On je naveo da je konfguracija u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, koju je ostavio Šarović, takva da odlučuju ljudi kojima nije u interesu Srpska, kao što nije bila ni Šaroviću koji je u Federaciji BiH porglašavan kao najbolji ministar.

- Sada ostati bez odgovornog čovjeka koji može da ovo kontorliše, a dobro je to radio, dovelo bi nas u poziciju da otvorimo dosta problema za Srpsku. Nismo ni sigurni da većina u parlamentu BiH koja je izabrala Savjet ministara može da bude korektna. Šta ako ponovo dovedu Šarovića, što je vjerovatno intencija. Sve je najbolje pokazala koalicija koja traži smjenu - kaže Dodik.

Emisiju Pečat možete pogledati OVDЈE.