latinica  ћирилица
08/05/2020 |  15:12 ⇒ 09/05/2020 | 08:04 | Autor: RTRS

Radojičić: Situacija je i dalje osjetljiva; Pridržavanje mjera neophodno (FOTO/VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom gradu i dalje osjetljiva.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Naglasio je da je neophodno da se građani i dalje pridržavaju mjera.

- Ciljevi i dalje ostaju isti, zaštita ljudskih života, smanjenje broja oboljelih, te minimizacija ekonomskih i socijalnih posljedica epidemije jer je u ova dva mjeseca došlo do izuzetno velikog uticaja na ekonomska kretanja- istakao je Radojičić.

Naveo je da od ponedjeljka kreću sa radom predškolske ustanove i da će se testirati na virus korona svi vaspitači u vrtićima.

Istakao je da je povećan broj preminulih posljednjih dana, te dodao da dominiraju starije osobe.

- Pojačaćemo nadzor. Higijensko-epidemiološka kontrola biće na većem nivou nego do sada. To se najviše odnosi na domove  za starija lica i zdravstvene ustanove. Kontrola za starije od 65 godina biće nešto veća nego što je to slučaj bio do sada- naveo je Radojičić.

Kaže da će pojačati nadzor objekata za starija lica, ali nadziraće se i mjesta gdje su veća okupljanja, kao na primjer javne kuhinje, gdje će kontrolni organi izvršiti dodatna testiranja i preventivne mjere..

Radojičić je dodao i da od ponedjeljka, 11. maja počinje sa radom i minimalni javni gradski i prigradski prevoz.

On je podsjetio da je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom republički praznik, te da grad Banjaluka neće donositi nikakvu posebnu odluku o radnom vremenu, dozvolama ili ograničenjima za taj dan.

- Mogu da rade oni kojima je zakonom dozvoljeno da rade pojedine vrlo ograničene djelatnosti, kao što je ugostiteljstvo. Grad Banjaluka ne uređuje pitanje proizvodnih preduzeća - pojasnio je Radojičić.

On je rekao da je prema odluci Republičkog štaba za vanredne situacije opšte radno vrijeme drugačije.

- Radno vrijeme subjektima kojima je dozvoljeno je od 7.00 do 19.00 časova i ono još nije promijenjeno - rekao je Radojičić.

On je naveo i da od ponedjeljka, 11. maja, više ne vrijedi zabrana za korištenje pojedinih javnih površina parkova i izletišta, ističući da ostaju na snazi republičke mjere zabrane okupljanja većeg broja lica i nošenja zaštitne opreme u određenom obliku.

- Od ponedjeljka, 11. maja, počinje sa radom niz djelatnosti - trgovina, ugostiteljstvo i usluge. Kontrolni organi vršiće pregled uslova u svakom od ovih subjekata. Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske propisao je za svaku od ovih djelatnosti frizere, ugostitelje, zanatlije i druge, uslove pod kojima mogu da rade - istakao je Radojičić i dodao da ukoliko neko ne bude poštovao naložene mjere biće izricane kaznene mjere i zatvaranje.

Radojičić je rekao da je Odjeljenje za privredu objavilo prvih 238 zahtjeva koji su odobreni kada je riječ o komunalnim taksama, zaključujući da će se sukcesivno obrađivati i svi ostali zahtjevi, kojih je već pristiglo oko 1.300.