latinica  ћирилица
09/05/2020 |  19:34 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Obilježen 9.maj - Srpski narod treba da bude ponosan na svoju prošlost (FOTO/VIDEO)

I ove godine Republika Srpska pridružila se velikoj porodici naroda koji, širom svijeta, proslavljaju 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Pandemija virusa korona učinila je svoje, pa je izostao Marš besmrtnog puka.
Zvaničnici Srpske, polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Zvaničnici Srpske, polaganje vijenacaFoto: RTRS

Predsjednik SUBNOR-a Banjaluka Vladimir Đuran nije imao ni 13 godina kada je počeo Drugi svjetski rat. Živio je u selu pored Livna, u kojem je nakon ustaškog pokolja zajedno sa preživjelima učestvovao u ustanku. Svakog 9. maja, kaže, svrati do banjalučkog Partizanskog groblja da obiđe više od 500 boraca koji su ovdje pokopani.

- Bilo bi nepristojno i neljudski zaobići ovo mjesto, pa smo postavili vijenac ovdje, nas dvojica, i zahvalili se onima koji su ovdje pokopani - rekao je Đuran.

Zbog pandemije virusa korona 9.maj ove godine obilježen je bez Marša besmrtnog puka. Vijenci su položeni na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca. 

Zvaničnici Srpske, polaganje vijenaca, Foto: RTRS

- Mi danas kao društvo, kao republika, kao narod, baštinimo ove vrijednosti i važno je da sve naše i nove buduće generacije prvo poštuju ove žrtve, ali isto tako da razumiju i snagu te borbe i snagu žrtve i ideala za koje su se oni borili - izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Za cijeli slobodarski svijet ovo je danas sveti dan. Sigurno da i naš narod, srpski narod, pripada tom dijelu svijeta. Ovo treba da se obilježava, da se pamti, da se prenosi na nove generacije kako se nikad više takvo zlo ne bi ponovilo, kakvo je sredinom 20. vijeka zadesilo cijelu zemljinu kuglu - rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

 

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov čestitao je 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom uz poruku da je sovjetski narod donio pobjedu drugima, ali da se pamti i podvig srpskog naroda.

- Prije 75 godina zajedno smo pobijedili fašizam. I dalje smo isto zajedno i zajedno riješavamo one zadaće koje stoje ispred nas, ispred naših zemalja i Evrope - poručio je Ivancov.

Dan pobjede veliki je dan za civilizaciju koja se u Drugom svjetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrijednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemjerljivu žrtvu, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Mislim da u karakteru srpskog naroda, jedna od najsnažnijih riječi je riječ sloboda i za tu slobodu smo ginuli. Naši preci, stradali su mnogi naši savremenici u prošlom ratu i mi koji danas vodimo Republiku Srpsku smatramo da je ona zalog slobode srpskog naroda i tako je uporno branimo. Ovaj narod je želi, da naprosto nema nijednog razloga, nijednog povoda, nijedne velike ideje koja bi nam mogla biti nametnuta da bi se odrekli našeg srpskog identiteta, antifašističkog identiteta, stradalničkog identiteta iz prošloh ratova i naravno identiteta srpskog naroda, slobodarskog naroda - poručio je Dodik.

Zvaničnici Srpske, polaganje vijenaca, Foto: RTRS

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

U ovom ratu poginulo je oko 60 miliona ljudi. Najveću žrtvu podnio je Sovjetski Savez sa 22 do 26 miliona poginulih.

U bivšoj Јugoslaviji, prema podacima tadašnje državne komisije, poginulo je ili ubijeno 1,7 miliona ljudi.