latinica  ћирилица
10/05/2020 |  19:34 ⇒ 11/05/2020 | 07:56 | Autor: RTRS

Zeljković: Naplaćuje se samo komercijalno testiranje na virus korona (VIDEO)

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu testiranja na prisustvo virusa korona koja košta 200 maraka.
Branislav Zeljković (foto:atvbl) -
Branislav Zeljković (foto:atvbl)

Ova usluga odnosi se samo na osobe koje idu na rad u inostranstvo, te na studente i đake koji moraju da nastave školovanje u inostranstvu, potvrdio je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je demantovao, kako navodi, poluinformacije koje su objavljene u pojedinim medijima da takva vrsta testiranja u FBiH, u privatnim laboratorijama, košta 60 maraka.

Komercijalno testiranje nije obuhvaćeno sredstvima koja dolaze iz donacija, nego su testovi nabavljeni vlastitim sredstvima Instituta, kaže Zeljković.

Riječ je, dodaje, o analizi koja se radi na "Ril tajm - PCR" aparatu, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i "zlatni standard".

Institut je, prema njegovim riječima, ovu uslugu uveo na zahtjev poslovne zajednice.

- Kada Privredna komora uputi zahtjev za testiranje određenih osoba koje treba da idu na rad u inostranstvo, kada poslovni subjekti iz Republike Srpske koji žele da upute radnike na rad u inostranstvo i kada osobe na lični zahtjev popunjavaju izjavu da im ta potvrda služi samo za rad u inostranstvu. Na nalazu koji dobijaju jasno je to naglašeno - objasnio je Zeljković.

Komercijalno testiranje na raspolaganju je i studentima i đacima koji nastavljaju školovanje u inostranstvu. Zeljković navodi da ono nema nikakve veze sa serološkim testovima, kako su to naveli pojedini mediji.

- Zašto su određene samo ove dvije grupe? Zato što ne želimo da narušimo kontinuitet testiranja koje se odnosi na uzorke koji su definisani putem anketa HES-a, da je neophodno da se izvrši testirnje navedenih osoba - rekao je Zeljković.

Ti testovi su i dalje besplatni, a Institut je do sada izvršio više od 14.000 testiranja na prisustvo virusa korona.

Posao Instituta je i da pripremi uputstva za rad ugostiteljskih objekata, kao i za ostale poslovne subjekte koji poslije ublažavanja mjera počinju sa radom.

- Јasno će biti definisana udaljenost, upotreba lične zaštitne opreme, način dezinfekcije, čišćenja i klimatizacije, kao i sve ostalo što je neophodno da bude definisan rad tih poslovnih subjekata - izjavio je Zeljković.

Zeljković je naveo da će mobilna bolnica, za čiju nabavku je Vlada Srpske obezbijedila sredstva, postati vlasništvo Republike Srpske, nakon što ta bolnica bude u potpunosti postavljena, oprema bude instalirana, a primopredaja bude izvršena u skladu sa zakonom.