latinica  ћирилица
11/05/2020 |  15:54 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Sutra od 6.00 časova lokalne zajednice u Srpskoj raspuštaju karantine (VIDEO)

Republički štab za vanredne situacije stavio je van snage zaključke za organizaciju lokalnih karantina i onih pri graničnim prelazima.
Karantin, ilustracija (foto: Cvijeta Kovačević / RAS Srbija) -
Karantin, ilustracija (foto: Cvijeta Kovačević / RAS Srbija)

- Sutra od 6.00 časova lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i one koji su smješteni u njima upute u kućnu izolaciju gdje će provesti ostatak vremena koji im je ostao do 14 dana. Inspektori će na granici izdavati rješenja o kućnoj izolaciji - naveo je Šeranić.

On je pojasnio da će osobe koje dolaze iz inostranstva morati da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji.

- Kazne za kršenje kućne izolacije su od 1.000 KM do 3.000 KM i biće nastavljena kontrola poštovanja te mjere - kaže Šeranić.

On je dodao da lica koja budu upućena u kućnu izolaciju neće biti odmah testirana.

- U slučaju pojave simptoma i naglog pogoršanja zdravstvenog stanja treba odmah da se jave porodičnom ljekaru, službi hitne pomoći ili higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu prebivališta kako bi im bila ukazana pomoć - rekao je Šeranić, navodeći da će svi dobiti jasna uputstva o tome šta kućna izolacija podrazumijeva i na koji način treba da se ponašaju oni i njihovi ukućani.

Kada je riječ o vozačima u međunarodnom transportu, on je naveo da će inspektori imati obavezu samo da ih evidentiraju i neće im biti izdavana rješenja o kućnoj izolaciji.

- Lica koja u pograničnom području obavljaju poljoprivrednu djelatnost moći će da to rade i dalje, ali će morati pokazati dokumenta republičkom inspektoru kako im ne bi izdao rješenje o kućnoj izolaciji. Kada je riječ o stranim državljanima i državljanima BiH koji su u radnom odnosu u preduzećima u pograničnom području, oni će morati pokazati identifikacioni dokument i dokaz o zaposlenju kako bi nesmetano prelazili granicu - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sva lica kojima će biti odobren prelazak granice bez odlaska u kućnu izolaciju moraju da se pridržavaju ličnih mjera koje podrazumijevaju korištenje maski, odnosno maski i rukavica ako su u zatvorenom prostoru.

- U narednom periodu i dalje ćemo razmatrati procedure u smislu mjera koje ćemo preduzimati prema građanima, prije svega prema putnicima u međunarodnom saobraćaju - naveo je Šeranić.