latinica  ћирилица
12/05/2020 |  12:33 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Udruženje "Povratnici": Snimanje spota na stratištu srpskog naroda skandalozan čin

Udruženje povratnika u Unsko-sanski kanton "Povratnici" oštro je reagovalo na kako kažu skandalozni događaj, koji se desio u mjestu Garavice kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata.
Spomen-park Garavice (foto:Donald Diebyl) -
Spomen-park Garavice (foto:Donald Diebyl)

Naime, Turistička zajednica grada Bihaća tamo je organizovala snimanje spota uz tehno muziku.

U Udruženju "Povratnici" kažu da su šokirani ovim činom i ne mogu da vjeruju da je neko mogao ovu lokaciju, na kojoj je pobijeno 12.000 Srba u Drugom svjetskom ratu, izabrati kao mjesto u kojem će se snimati promotivni spot.

 - Upravo zato uputili smo i dopis srpskiom članu Predsjedništva BiH, kojeg molimo da se Predsjedništvo BiH očituje o ovom skandaloznom događaju. Znajući da ste svake godine odlazili u Garavice na pomen i isticali da je stradanje monstruozno i da se ne smije zaboraviti, molimo vas da učinite sve što je u vašoj nadležnosti da se ovaj čin osudi - navode u dopisu iz ovog Udruženja. 

Smatraju i da je ovo što se desilo novi vid omalovažavanja žrtava, svjesno ili nesvjesno.

- Istorija je na Garavicama stala za hiljade nevino postradalih - poručeno je prošle godine, a mi smatramo da nikako ne smije da se ispisuje neka nova na tom mjestu - ističe se u dopisu.