latinica  ћирилица
12/05/2020 |  13:29 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Dodik: Skandalozan i sraman spot Turističke organizacije Bihaća

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je skandalozan i sraman spot koji je snimila Turistička organizacija Bihaća na stratištu srpskog naroda u Garavicama, te da ne bi smio da se nađe u javnom prostoru.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- U Garavicama su ustaše tokom Drugom svjetskog rata ubile oko 12.000 Srba i to nije činjenica koja je nepoznata lokalnim vlastima Bihaća. Ostaje nejasno kome je na um mogla pasti takva ideja da jedno takvo stratište bude u spotu turističke organizacije, i šta nam takvim činom žele da poruče - upitao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da danima već iz Federacije BiH, od bošnjačkih političkih predstavnika, slušamo kako je nedopustivo da se služi misa oružanim snagama NDH u Sarajevu, a s druge strane na jednom takvom stratištu srpskog naroda koji su stradali od istih tih ustaša snima se spot.

- Ne znam kada su iskreni - kad se protive misi ustašama u Sarajevu ili kada na stratištu, koje je ta vojska napravila, snimaju spot - istakao je Dodik.

Turistička organizacija grada Bihaća snimila je muzički spot na stratištu Garavice, mjestu masovnog pogubljenja, masovne grobnice i spomen-područja u neposrednoj blizini grada Bihaća.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine u Garavicama je izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva od ustaša u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima veliki broj djece.

Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline su bili isključivo Srbi i manji broj Јevreja.