latinica  ћирилица
12/05/2020 |  23:01 ⇒ 13/05/2020 | 07:31 | Autor: SRNA

Priveden vladika Јoanikije i sedam sveštenika (FOTO/VIDEO)

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i sedam sveštenika ove eparhije privedeno je večeras u policiju u Nikšiću po nalogu Tužilaštva u tom gradu zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, uz obrazloženje da su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, javio je dopisnik Srne.
Obraćanje građanima (foto: in4s.net) -
Obraćanje građanima (foto: in4s.net)

Prije odlaska u policiju radi davanja izjava, velikom broju okupljenih građana obratio se vladika Јoanikije koji ih je zamolio da se ne prave neredi, poručivši da će otići u policiju da da izjavu jer je duboko uvjeren da nije prekršen nijedan član Ustava Crne Gore i da su oni i pred Bogom i pred narodom čisti.

Okupljeni građani skandirali su "Ne damo vladiku" i "Ne damo vladike", a od policije su tražili da bace uniforme.

Vladika Јoanikije rekao je da policajci nisu krivi, da samo rade svoj posao i da njih ne treba optuživati, ponavljajući da danas u Nikšiću nije urađeno ništa protiv zakona i ustava.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore pozvalo je državno tužilaštvo da najhitnije preduzme zakonske mjere i procesuira organizatore, kako su naveli, protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja u Nikšiću.

Nacionalno koordinaciono tijelo je ocijenilo da su udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras "na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem", saopšteno je iz crnogorske Vlade.

U Nikšiću je večeras tradicionalnu litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.