latinica  ћирилица
13/05/2020 |  11:06 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Vučić i patrijarh zabrinuti zbog hapšenja, pozivaju na mir i pribranost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.
Vučić i Patrijarh srpski Irinej, arhiv - Foto: TANЈUG
Vučić i Patrijarh srpski Irinej, arhivFoto: TANЈUG

Patrijarh Irinej i predsjednik Srbije su u telefonskom razgovoru izrazili nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Srpski patrijarh podsjetio je da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema SPC započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz grubo ignorisanje zahtjeva SPC za ravnopravan položaj u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice i zaštitu prava koja SPC ima vijekovima.

U saopštenju je navedeno da je činjenica da je taj zakon usvojen uz veliko negodovanje srpskog naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo dokaz da crnogorska država sprovodi progon SPC.

Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima SPC u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vjernika SPC.

On je izrazio uvjerenje da će vladika Јoanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Јoanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Sveti Vasilije Ostroški - Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću. /