latinica  ћирилица
13/05/2020 |  15:38 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Episkopski savjet SPC: Odmah pustiti na slobodu Vladiku Јoanikija i sveštenike

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je da Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i sedam sveštenika momentalno budu pušteni na slobodu, te upozorio da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i vjerujućeg čovjeka.
Episkopski savjet - Foto: SRNA
Episkopski savjetFoto: SRNA

Iz Episkopskog savjeta poručili su da su zapanjeni postupkom crnogorske Uprave policije.

- Mi u ovom momentu, kao i sav narod, nemamo druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi. Samo tako će biti moguće život ljudi i vjernog naroda vratiti u normalne tokove i uspostaviti dijalog sa vlašću - navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali sav vjerujući narod i sve ozlojeđene zbog ovog, kako su naveli, vandalskog čina državne vlasti da se pomole Bogu.

- Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za iscjeljenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih. Biće to ujedno naša saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije virusa korona, kao i virusa bezakonja i nepravde - dodaje se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta navode da nema sumnje da će se i ovog puta pokazati da su istina i pravda na strani naroda sabranog oko Hrista i Njegove Crkve.

Episkopski savjet, po ko zna koji put, upozorava i poziva sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve, dodaje se u saopštenju.

- Јuče je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Јoanikijem, riješilo da, zbog zdravstvenih mjera, bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda, međutim, zbog naroda, kojeg je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod kome, ni pred Bogom, ni pred ljudima, nije bilo alternative - navodi se u saopštenju.

U Episkopskom savjetu kažu da je sveštenstvo ostalo sa narodom upravo zbog brige da narod ne ostane na ulici, prepušten sam sebi i mogućim zloupotrebama, te ocjenjuju da je to bio dostojanstven, miran i duhovan čin, bez prizvuka bilo čega svjetovnog i političkog.

- A onda je po završetku molitvenog vjerskog obreda nastupila policija. U maniru svog dosadašnjeg postupanja dvostrukih aršina tokom cijelog trajanja epidemiološke krize, vlast sa svojom policijom se i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve. Na neprimjeren način, neosnovano i nezakonito u gluvo doba noći privedeni su i pritvoreni episkop Јoanikije i sveštenici - navodi se u saopštenju.

U Episkopskom savjetu SPC u Crnoj Gori smatraju da su ovakvim postupanjem državnih organa ugrožena prava Crkve, tako da ona nije krivac - već žrtva.

Savjet ističe da ta prava Crkve nisu ugrožena naredbama i zdravstvenim mjerama koje ona svakako poštuje, već njihovom selektivnom primjenom i da je u tome nezakonito postupanje nadležnih državnih organa.

- Crkva nije protiv primjene naredbi i mjera, nego protiv selektivnosti u njihovoj primjeni, što predstavlja akt diskriminacije prema Crkvi i njenim vjernicima - navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Јoanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Sveti Vasilije Ostroški - Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.