latinica  ћирилица
13/05/2020 |  16:03 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Arhijerejski sinod: Obračun vlasti sa SPC pod lažnim izgovorom

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve najoštrije je danas osudio najnoviji progon SPC u Crnoj Gori i hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija i sedmorice sveštenika, ocijenivši da crnogorska vlast pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona, koristi priliku za obračun sa SPC i njenim vjernicima.
Sinod Srpske Pravoslavne Crkve (foto: FoNet SPC) -
Sinod Srpske Pravoslavne Crkve (foto: FoNet SPC)

Sveti arhijerejski sinod apeluje da vlast u Crnoj Gori prekine sa progonom Crkve i konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, prema kojima je slobodno ispovijedanje vjere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca, saopšteno je danas iz SPC.

Sinod je izrazio i veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i izrazio nadu da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, kako se navodi, očigledno, želi sukob, kako bi za njega optužila SPC i njene vjernike.

- Svakome ko je razuman i dobronamjeran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a, prije svega, treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni preosvećeni vladika Јoanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora - poručio je Sinod.

Pripadnici crnogorske policije odveli su sinoć na saslušanje vladiku Јoanikija i sedam sveštenika SPC, a poslije saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu određen mu je pritvor u vezi sa jučerašnjim vjerskim okupljanjem u Nikšiću.