latinica  ћирилица
13/05/2020 |  17:30 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Bečić-Božović: Hapšenje vladike Јoanikija neprimjereno i politički motivisano

Aktivnost crnogorske Uprave policije koja je rezultirala hapšenjem episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija, sveštenstva i monaštva - skandalozna je, neprirodna, neprimjerena i isključivo politički motivisana, izjavio je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.
Aleksa Bečić i Vladimir Božović (foto: Demokrate) -
Aleksa Bečić i Vladimir Božović (foto: Demokrate)

Bečić, koji se sastao sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem, rekao je da je Nacionalno koordinaciono tijelo klasično partijsko tijelo DPS-a formirano, kako je naveo, za obračun sa političkim neistomišljenicima i aktivirano za potrebe dizanja rejtinga DPS-a i vođenja izborne kampanje te partije, saopšteno iz Demokratske Crne Gore.

- Kada se hapse opozicionari, poslanici i funkcioneri, progone crkveni velikodostojnici, hapsi i zadržava episkop, sveštenstvo i monaštvo, onda je apsurdna simulacija demokratije u Skupštini i učešće u institucijama sistema koje su, nažalost, pod direktnom kontrolom jednog čovjeka i jedne partije - navodi Bečić.

On je na sastanku sa Božovićem rekao da uzajamne državne, porodične i bratske veze ne može niko narušiti, jer su one uvijek bile iznad uskopartijskih i ličnih interesa.

Božović je izrazio nadu da će se posljednji događaji rješavati mirnim i nenasilnim metodama.

- Slijedeći zajedničko saopštenje predsjednika Srbije i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, izražavam duboko žaljenje povodom hapšenja episkopa Јoanikija i uvjerenje da će on i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem roku - istakao je Božović.

Govoreći o prioritetima diplomatske službe Srbije u Crnoj Gori, on je naveo da kao ambasador ima dužnost da unapređuje saradnju dvije zemlje uprkos svim izazovima.

Božović je naglasio da je prije svega riječ o unapređenju odnosa između Srbije i Crne Gore na planu ekonomske, privredne, naučne, tehnološke i kulturne saradnje, a naročito saradnje na planu integracija obje države u EU.

Sagovornici su se saglasili da treba raditi na prevazilaženju problema koje imaju studenti iz Crne Gore u Srbiji.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Јoanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sedmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, a danas je uhapšeno i nekoliko osoba koje su kao znak protesta blokirale regionalni put Berane-Andrijevica.