latinica  ћирилица
14/05/2020 |  11:37 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Filmu "Krajputaš u Јasenovu" nagrada za najbolji digitalni sadržaj

Nagrada za najbolji digitalni sadržaj za "Vremensku liniju kulture Srbije i Srba van matice" dodijeljena je filmu "Krajputaš u Јasenovu" /Pop Ristov spomen u Јasenovu/ Miomira Filipovića, zbog snažne poruke o čuvanju i brizi za kulturno nasljeđe Srbije, saopšteno je iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.
Kamen krajputaš u Јasenovu (Foto:frontal.rs) -
Kamen krajputaš u Јasenovu (Foto:frontal.rs)

Ovaj film je pobijedio u konkurenciji više od 100 raznovrsnih prijedloga pristiglih od 8. aprila na "Vremensku liniju kulture Srbije i Srba van matice" ovog zavoda, koji u najvećem dijelu odlikuju kvalitet, inovativnost i profesionalni pristup.

U obrazloženju stručne komisija Zavoda navedeno je da je autor svojim nesebičnim i nesvakidašnjim zalaganjem u ovom filmu na jedinstven način pokazao primjer ličnog zalaganja za njegovanje kulture sjećanja i vrijednosti koje iz nje proističu.

Filipović je naveo da je filmom želio da inspiriše i motiviše druge ljude da učine slične korake od značaja za kulturu i ugled Srbije.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je 8. aprila uputio poziv za slanje digitalnih sadržaja za "Vremensku liniju kulture Srbije i Srba van matice".

Pristiglo je više od 100 prijedloga različitih tekstova, slika, filmova, virtuelnih izložbi i drugih digitalnih sadržaja, kako od institucija i organizacija u oblasti kulture i turizma, tako i od pojedinaca koji su svojom kreativnošću željeli da obogate "Vremensku liniju kulture".

Dio pristiglih radova i prijedloga već je javno objavljen na sajtu "Vremenske linije" i lako je dostupan uz korištenje taga "ostani kod kuće", dok će ostatak pristiglog bogatog materijala, takođe, uskoro naći svoje mjesto na sajtu.

Nagrađeni film dostupan je za gledanje na Јutjubu.