latinica  ћирилица
14/05/2020 |  18:05 | Autor: TANЈUG

Hrvatska izdala preporuke za ponašanje na kupalištima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je danas preporuke za kupanje u moru i na bazenima u dva odvojena dokumenta, kojima je određeno da u morskim i slatkovodnim kupalištima istovremeno može da boravi 15 osoba na 100 metara kvadratnih.
Odmor - Foto: RTRS
OdmorFoto: RTRS

Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati poruke kako bi se posjetioci podsjetili na nužo održavanje distance i drugih opštih mjera.

Svim posjetiocima i zaposlenima savjetuje se držanje fizičke udaljenosti od metar i po. Preporuke za pridržavanje svih preventivnih mjera odnose se na sve površine morskih i slatkovodnih kupališta (vodene površine, plaže i prostore gdje su smještene prostorije garderobe, sanitarni čvorovi).

Predviđeno je da se na vidljivim mjestima obavezno ostave dozatori sa dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto ili drugog sredstva s deklarisanim virucidnim djelovanjem prema uputstvima proizvođača i prikladnog za korištenje na koži).

Koncesionar treba da odvoji ležaljke na način da se osigura fizička distanca, dezinfekcija ležaljki je obavezna nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što je određeni gost više ne koristi, a prije nego što je drugi preuzme, navodi se u preporukma.