latinica  ћирилица
15/05/2020 |  11:13 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Prošić: I dalje migranti provaljuju u kuće

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je Srni da svakodnevni prolazak migranata kroz ovo mjesto govori da je upravo ta lokalna zajednica postala njihova ruta, zbog čega su građani u strahu, te naglasio da i dalje migranti provaljuju u kuće.
Dejan Prošić - Foto: RTRS
Dejan ProšićFoto: RTRS

- Obično je riječ o kućama koje se nalaze na rubnom dijelu Petrovca, prema gradu Bihaću, u selima koja graniče sa teritorijom grada Bihaća. Migranti provaljuju u kuće, tu provedu par sati ili prenoće i nastavljaju dalje - rekao je Prošić.

On je rekao da je Opštinsko vijeće opštine Bosanski Petrovac zakazano za utorak, 19. maj, i da je upućen poziv da dođu predstavnicima policije u Unsko-sanskom kantonu.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da su grupe migranata primijećene i u selima na području Drvara koja graniče sa teritorijom Bihaća.

- Apelujem da stanovnici Drvara prijave policiji ukoliko primijete migrante. Grupe migranata su primijećene u selu Gruborski naslon - naglasila je Runićeva.

Srpski povratnici u Martin Brod, malo pogranično mjesto u Federaciji BiH na samoj granici sa Hrvatskom, rekli su Srni da muku muče sa migrantima nekoliko godina unazad, i, kako su istakli, vjeruju da migrante u Martin Brod neko dovozi šumskim putevima i uzima novac za prevoz.

Prema njihovim riječima, suočavali su se sa tim da im migranti kradu automobile, provaljuju u kuće i kradu.

Srna nezvanično saznaje od radnika kampa u Lipi da se trenutno u kampu nalazi oko 800 migranata, koji, tvrdi on, imaju cilj da pređu u Hrvatsku i samim tim bježe iz kampa.